ΑΑΔΕ: Τα «μυστικά» του Ε3 – Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή του

EquiFund: Το χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιούργησε αξιόλογα αποτελέσματα
15 Απριλίου, 2022
ΕΝΦΙΑ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς θα τα διορθώσετε
15 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

ΑΑΔΕ: Τα «μυστικά» του Ε3 – Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή του

15/04/2022

Αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή και τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 εξέδωσε η Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη μορφή οδηγού 19 ερωτήσεων – απαντήσεων για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι.

Όπως διευκρινίζεται μεταξύ άλλων, εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3, αυτό πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό

Στην περίπτωση εγγάμων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφόσον η σύζυγος / ΜΣΣ είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου / ΜΣΣ, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου / ΜΣΣ είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο το σύζυγό της).

Σημειώνεται ότι μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου Ε1, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Όταν όμως οριστικοποιηθεί το Ε1, δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3. Εφόσον διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για το Ε3 ΕΔΩ.

Πηγή: Ναυτεμπορική