Σε ποιους «κτυπά την πόρτα» η Εφορία στις τελευταίες 90 μέρες του χρόνου – Τι προβλέπει η ειδική εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ που φτάνει από χθες σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας
10/10/23
Άλλοι έκαναν περαίωση βάσει νόμου, άλλοι απλώς περιμένουν να περάσουν τα χρόνια για να απαλλαγούν οριστικά από το άγχος ενός πιθανού ελέγχου από την εφορία. Για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, η πολυπόθητη αυτή στιγμή φτάνει στις 31 Δεκεμβρίου 2023, καθώς τότε συμπληρώνεται η πενταετία παραγραφής ελέγχου για υποθέσεις και φορολογικά αντικείμενα του έτους 2017. Ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον, καθώς η Εφορία κάνει τα δικά της σχέδια.
Μάχη με το χρόνο
Το δικαίωμα του δημοσίου να ασκεί αναδρομικούς ελέγχους περιορίζεται στην πενταετία και αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ισχύει πλέον. Κάθε Πρωτοχρονιά κάποιοι κερδίζουν οριστική φορολογική ασυλία αφού, μετά από τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, απαγορεύεται στο δημόσιο να δίνει κάθε χρόνο νέα παράταση και να κρατάει «ομήρους» όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους (πχ για 7 ή και 10 χρόνια όπως στο παρελθόν), μόνο και μόνο επειδή φοβάται μήπως την 1η Ιανουαρίου 2024 κάποιοι φοροφυγάδες ίσως καταφέρουν να ξεφυσήσουν με ανακούφιση, επειδή γλύτωσαν για πάντα από τον έλεγχο όσων δήλωσαν το 2018 πως απέκτησαν το 2017.
Για τον λόγο αυτό, με εντολή Πιτσιλή, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα δώσουν μάχη με τον χρόνο μέσα στις τελευταίες (84 πλέον) εργάσιμες ημέρες του έτους, για να ιεραρχήσουν να τις περιπτώσεις, ώστε να εκδώσουν και να κοινοποιήσουν εγκαίρως και μαζικά σωρεία εντολών ελέγχου προς χιλιάδες «στόχους» της Εφορίας, προτού να μπει η Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο, εκτός από τη γενική κινητοποίηση και τη σωστή στόχευση με βάση κριτήρια κινδύνου (τα οποία κρατά κρυφά η φορολογική διοίκηση για να μπορεί να διατηρεί προβάδισμα και δυνατότητα αιφνιδιασμού έναντι των παραβατών), ειδική εγκύκλιος του Διοικητού της ΑΑΔΕ που φτάνει από χθες σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας, προσθέτει ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να μη γλιτώσουν από έλεγχο οι μεγαλοφοφυγάδες: ειδικές διατάξεις νόμους με βάση τις οποίες ο … γενικός κανόνας περί 5ετίας «πάει περίπατο», γίνεται «ασανσέρ» και ανεβάζει έως και στα 10 χρόνια, το δικαίωμα της Εφορίας να καλέσει του φορολογουμένους για έλεγχο
Αφορμή και …έλεγχος
Και ενώ έτσι κάποιοι μετράνε μέρες για να συμπληρωθεί 5ετία και πιστεύουν πως «όλα τελείωσαν» στις 31 Δεκεμβρίου επειδή δεν τους έπιασε ακόμα η Εφορία, η νέα απόφαση Πιτσιλή περιγράφει στοιχεία, ενέργειες ή «λάθη» του φορολογουμένου, τα οποία -εν αγνοία του ενδεχομένως- μπορούν να δώσουν δικαίωμα και «πάτημα» στο δημόσιο, για να εξαπολύει ελέγχους σε βάρος τους έως και 10 χρόνια μετά –δηλαδή έως 31.12.2028 για υποθέσεις του 2017!
Οι βασικές αιτίες είναι, αφορούν:
Συγκεκριμένα:
-ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση
– μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν.
Για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν σε φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για τη φοροδιαφυγή.
Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, τα σημειώματα προσδιορισμού φόρου και προστίμων εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν.
ΠΗΓΗ: NEWMONEY
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.