ΑΑΔΕ & Πλειστηριασμοί: Τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί

Αβέβαιο το 2023 για την αγορά των κόκκινων δανείων
27 Ιανουαρίου, 2023
Βήμα-βήμα ο υπολογισμός εισοδήματος βάσει τεκμηρίων
27 Ιανουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

ΑΑΔΕ & Πλειστηριασμοί: Τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί

27/01/2023

Η ΑΑΔΕ πατάει το «γκάζι» των e-πλειστηριασμών – Πρέσινγκ στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο

Ανεβάζει ταχύτητα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εντείνοντας τις πιέσεις στους φορολογούμενους με χρέη στην Εφορία και ειδικά προς τους μεγαλοοφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Το ηλεκτρονικό σφυρί για τους οφειλέτες της Εφορίας χτυπάει πλέον πιο συχνά και στη λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται διαμερίσματα, κτίσματα, αποθήκες, γραφεία, εργοστάσια, οικόπεδα και αγροτεμάχια με τις τιμές πρώτης προσφοράς να κυμαίνονται από 11.000 έως 2.650.000 ευρώ. Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου βγαίνουν σταδιακά στο σφυρί 22 ακίνητα οφειλετών της Εφορίας ενώ σε όλες τις Εφορίες της χώρας “τρέχει” το Eispraxis.

Mε το νέο σύστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρακολουθούν το προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο με άντληση όλων των στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη στην Εφορία έχουν 4.094.981 φορολογούμενοι. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 113,385 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,7 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικά χρέη του 2022.

Σχεδόν ένας στους δυο οφειλέτες ή συνολικά 2.045.764 φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στον προθάλαμο των δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ σε 1.406.550 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πηγή: In.gr