500 εκατ. ευρώ για έρευνα και τεχνολογία από το Ταμείο Ανάκαμψης


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για εντάξεις έργων σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης
10 Σεπτεμβρίου, 2021
15.000 σε 4.000 νέους για δημιουργία start ups μέσω Google
10 Σεπτεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

500 εκατ. ευρώ για έρευνα και τεχνολογία από το Ταμείο Ανάκαμψης


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

10/09/2021

Στον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την έρευνα και την τεχνολογία, στις ανατιμήσεις, στη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων μέσω του Elevate Greece και στη φάση εξέλιξης της πρώτης πόλης καινοτομίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σε συνέντευξή του.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός έγραψε στο Twitter ότι “τα 1α Βραβεία Νεοφυούς επιχειρηματικότητας Elevate Greece διεξάγονται το Σάββατο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Ευελπιστούμε πως θα αποτελέσουν από εδώ και στο εξής έναν σταθερό θεσμό επιβράβευσης των καινοτόμων επιχειρήσεων στην ελληνική πραγματικότητα”.

Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός απάντησε στην ερώτηση για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ως εξής: “Οι ανατιμήσεις που θα έχουμε στην οικονομία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και είναι “απόνερα” της πανδημίας του κορονοϊού. Προφανώς η κυβέρνηση μελετάει αρκετά σενάρια για το πως μπορεί αυτές οι αυξήσεις να μην μετακυληθούν στους καταναλωτές. Έχουν μείνει λίγες ώρες μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες και καταναλωτές στο μέγεθος το οποίο συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες”.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Έρευνα και Καινοτομία είπε: “Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πραγματικά μια σπουδαία ευκαιρία όπου όλοι προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε και όταν λέω όλοι αναφέρομαι στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η Ελλάδα πολύ γρήγορα ολοκλήρωσε την πρόταση της η οποία εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ο κ. Δήμας αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, μόνο από τις επιδοτήσεις, όχι από τα δάνεια θα έχουμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ και ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ θα αφορά την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας… Έχουμε συμπεριλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να επενδύσουν χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη” σημείωσε ο υφυπουργός.

Για το Elevate Greece και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων ο ίδιος ανέφερε: “Μέχρι πρότινος η ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών έχουν…Μέσω του Elevate Greece έχουμε χαρτογραφήσει το οικοσύστημα καινοτομίας, έχουμε πολιτικές οι οποίες συνδέουν το οικοσύστημα καινοτομίας πού πιο αποτελεσματικά και αναφέρομαι ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις θερμοκοιτίδες, σε φοιτητές, σε επιχειρήσεις…”.

Ξεκινάει το επόμενο διάστημα η β’ φάση για την πρώτη πολιτεία καινοτομίας

Τέλος για την πρώτη πολιτεία καινοτομίας στη χώρα ανέφερε ότι: “Στην πρώτη πόλη καινοτομίας θα υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που επενδύουν την έρευνα και την ανάπτυξη, τεχνοβλαστοί, ακόμη και τμήματα ερευνητικών κέντρων. Παράλληλα, θα είναι ένας χώρος διάδρασης και συνεργιών. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του δημόσιου διαγωνισμού και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος και η β’ φάση… Η αξία του έργου θα υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ