Το 48% – 53% των αιτήσεων του ν. Κατσέλη απορρίπτουν τα δικαστήρια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Φρένο στην e-υποβολή ΑΠΔ από «στρατηγικούς κακοπληρωτές»
6 Σεπτεμβρίου, 2019
Με ποια δικαιολογητικά θα γίνεται η σύσταση επιχειρήσεων μέσω ΥΜΣ
6 Σεπτεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Το 48% – 53% των αιτήσεων του ν. Κατσέλη απορρίπτουν τα δικαστήρια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

06/09/2019

Ενώ οι τράπεζες ξεκινούν την αποστολή επιστολών στους δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βάση τον νέο νόμο 4605/2019, τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι σχεδόν το 50% όσων έχουν προσφύγει δικαστικά με βάση τον ν. 3869/2010, έχουν λάβει απορριπτική απόφαση.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτικά στοιχεία για τη δικαστική έκβαση των αιτήσεων του νόμου 3869/2010 που προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς και εκτείνονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019, στο 49% των περιπτώσεων που προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι οποίες αντιπροσώπευαν δάνεια 1,4 δις. ευρώ, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της Τράπεζας. Στις απορριφθείσες αιτήσεις,  ύψους 677 εκατ. ευρώ, το δικαστήριο έκρινε ότι ο οφειλέτης είχε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην πληρωμή του δανείου και κλήθηκε με τη δικαστική απόφαση να το πράξει στο ακέραιο.

Το ποσοστό απόρριψης 49% αφορά δάνεια με αλλά και χωρίς εξασφαλίσεις. Αναλυτικά, οι αιτήσεις παροχής προστασίας που αφορούσαν στεγαστικά δάνεια απορρίφθηκαν σε ποσοστό 48%, ενώ το απορριπτικό ποσοστό των αιτήσεων που αφορούσαν καταναλωτικά δάνεια έφτασε στο 53%.

Το γεγονός του πολύ μεγάλου ποσοστού απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων στις αιτήσεις του ν. Κατσέλη λειτουργεί υπέρ όσων δανειοληπτών έχουν πράγματι οικονομική αδυναμία και θέλουν να τακτοποιήσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, με τον νέο νόμο 4605/2019. Μέσω του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορέσουν να λάβουν γενναίες ρυθμίσεις, αντίστοιχες αυτών που θα τους έδινε μία ευνοϊκή δικαστική απόφαση, και επιπλέον κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης τους. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, πέραν των ρυθμίσεων που θα λαμβάνουν οι δανειολήπτες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να δίνουν ενιαία και “κούρεμα” 80% στις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το υψηλό ποσοστό των δικαστικών αποφάσεων του ν. Κατσέλη που έχουν εκδοθεί υπέρ τους, καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα δανειοληπτών που είχαν πραγματικά τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και απλά κέρδιζαν χρόνο, καταχρώμενοι το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 3869. Ο νέος νόμος 4605/2019 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα λειτουργήσει καταλυτικά για τον διαχωρισμό των ειλικρινών δανειοληπτών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς προβλέπει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, επιτάχυνση των διαδικασιών και μείωση του χρόνου επαναφοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ομαλή αποπληρωμή, δεδομένου ότι προβλέπει και την επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν σε:

–    Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ για στεγαστικά και 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια
–    Οικογενειακό εισόδημα μέχρι το 170% των εύλογων δαπανών διαβίωσης
–  Σύνολο δανεισμού του οφειλέτη μέχρι 130.000 για στεγαστικά δάνεια και 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά
–   Αξία καταθέσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων μέχρι το 50% του συνολικού δανεισμού υπό ρύθμιση, και
–   Αξία ακίνητης περιουσίας έως το 200% του συνολικού δανεισμού υπό ρύθμιση.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι το συμφέρον των δανειοληπτών είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605/2019, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους οπότε λήγει η ισχύς του νόμου. Αυτή τη στιγμή, στην πλατφόρμα βρίσκονται σε ώριμο στάδιο περίπου 2.500 αιτήσεις, οι οποίες αναμένεται να “ξεμπλοκάρουν” άμεσα μετά την άρση της υποχρέωσης προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι όσοι δανειολήπτες είχαν διακόψει την υποβολή της αίτησής τους, αναμένοντας το πιστοποιητικό βαρών, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για το ύψος του χρέους τους πριν υποβάλουν την αίτηση για ρύθμιση της οφειλής τους.

Πηγή: Capital.gr