4,5 δις. ευρώ «καθ’ οδόν» προς την αγορά

Πώς θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για τις ρυθμίσεις στα Ταμεία
4 Ιουνίου, 2021
Νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ για τουριστικές επιχειρήσεις
4 Ιουνίου, 2021
Δείτε τα όλα

4,5 δις. ευρώ «καθ’ οδόν» προς την αγορά

04/06/2021

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια εκδήλωσης του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ότι «για το 2021 τα μέτρα πλέον προσεγγίζουν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, μία και δεν έχουν εκταμιευθεί πλήρως, αφού ένα ποσό της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκκρεμεί να καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μέσα από διάφορα προγράμματα που έχουμε κτίσει συνεκτικά ως κυβέρνηση».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε «στους πέντε μεσομακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει» και τους περιέγραψε:

– Επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης με βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ υπέρ των επενδύσεων και της εξωστρέφειας από το 2021 και μετά.

– Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.

– Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022

– Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, καθώς και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «οι αγορές, οι θεσμοί, οι οίκοι αξιολόγησης, οι εταίροι και πρωτίστως η κοινωνία αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχει γίνει». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η πρώτη εικόνα που έχω από την ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ικανοποιητική και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα στήριξης πιάνουν τόπο».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα:

«Πρώτον, ενίσχυση πληττομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι τα μέτρα που θα έρθουν μπροστά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα τους στηρίξουν σε αυτή τη μετάβαση στο επόμενο εξάμηνο.

Δεύτερον, συνέχιση της υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών διότι θέλουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως την μεσαία τάξη.

Τρίτον, ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παράσχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα έχουμε και την υλοποίηση ενός νόμου που για πρώτη φορά η χώρα αντιμετωπίζει ολιστικά το ιδιωτικό χρέος και ταυτόχρονα θα έχουμε και τον ‘Ηρακλή 2′.

Τέταρτον, έχουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο υλοποιούμε και εφαρμόζουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα προώθησης αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Παράλληλα, η προσέλκυση επενδύσεων αναγνωρίζεται και εμφανίζεται σε καθημερινή βάση, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Πέμπτον, είναι προτεραιότητα η συνεχής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Έκτη προτεραιότητα είναι οι έγκαιρες αξιολογήσεις των θεσμών, γιατί χρειάζεται ηρεμία με τις αγορές στην περίοδο αναταράξεων και αμφισβητήσεων.

Έβδομη προτεραιότητα είναι η ορθολογική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων θα πάει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πηγή: Ναυτεμπορική