4 προϊόντα χρηματοδότησης μικρής επιχειρηματικότητας

250 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας στο επιχειρείν
12 Απριλίου, 2019
Με αυστηρά κριτήρια οι 120 δόσεις
12 Απριλίου, 2019
Δείτε τα όλα

4 προϊόντα χρηματοδότησης μικρής επιχειρηματικότητας

12/04/2019

Παρουσιάστηκε το ν/σχ για τηv Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας για την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας χαιρέτισαν χθες στη Βουλή οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Μέτρα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνvης Δραγασάκης. Παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάνvης Δραγασάκης, τόνισε ότι πλέον το 30% των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα μπορεί να χορηγείται μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. «Ακόμη και αν δεν είχαμε αρχίσει, θα έπρεπε να φτιάξουμε μια τράπεζα, ούτως ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες» ανέφερε. Διαβεβαίωσε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να μην καταλήξει η Αναπτυξιακή Τράπεζα μια νέα ΕΤΒΑ, η οποία, παρά το θετικό έργο της, κατέστη τελικά συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Αναφερόμενος δε στην περιφερειακή διάρθρωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί είτε απλό παράρτημα, είτε μια μεγαλύτερη οντότητα με τη συμμετοχή και άλλων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.

Βασικά προϊόντα

Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε τη δημιουργία τεσσάρων βασικών προϊόντων για τη μικρή επιχειρηματικότητα τα οποία «θα κληροδοτηθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα». Αυτά αφορούν, όπως είπε, ,

α) δάνεια – μικροπιστώσεις μικρών επιχειρήσεων,

β) ειδικό πρόγραμμα εγγυήσεων για αγρότες,

γ) ομολογιακά δάνεια που θα δίνονται από τα ταμεία σε μικρές επιχειρήσεις και

δ) συμμετοχή κεφαλαίου στις επιχειρήσεις.

«Αυτά τα τέσσερα προϊόντα θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων και βεβαίως, πριν απ’ όλα, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε τη δημιουργία ενός πλαισίου ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση ενδοομιλικών δραστηριοτήτων και έφερε ως παράδειγμα τις παραγωγές ταινιών που έρχονται στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ν.Δ. και η ΔΗΣΥ δήλωσαν επιφύλαξη για την ολομέλεια. Πάντως, η σκιώδης υπουργός Οικονομίας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Υπέρ της σύστασης της αναπτυξιακής τράπεζας τάχθηκε το σύνολο των αρμόδιων φορέων, με ορισμένους όμως από αυτούς να εκφράζουν ανησυχίες για το πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Ξηρογιάννης τόνισε εκ μέρους του ΣΕΒ ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε ανησυχίες για το αν «η συνταγή επίλυσης του προβλήματος είναι η ενδεδειγμένη και δεν επιβάλλεται ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία από μια νέα δημόσια δομή».

Σε πιο θετικούς τόνους, ο Κωνσταντίνος Θέος του Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή» χαρακτήρισε την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. «Για πρώτη φορά, και στο προοίμιο αλλά και στο κείμενο μέσα, υπάρχουν ρητές αναφορές στη βιομηχανία, και αυτό κρίνουμε ότι είναι θετικό» είπε. Ανέφερε, όμως, ότι η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί μια διαδικασία που δεν αφορά τον κύριο κορμό των επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν αντίστοιχες διαδικασίες και παροχή κινήτρων για το σύνολο των επενδύσεων στη βιομηχανία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ο Χρήστος Γεωργίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για m σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζας και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα κινείται σε θετική κατεύθυνση. «Η υλοποίησή του κατά γνώμη μας αναμένεται να εισφέρει θετικά τόσο στην υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Δασκαλάκης καλωσόρισε τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας λέγοντας ότι αποτελεί «πάγιο και μακροχρόνιο αίτημα της συνομοσπονδίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική