Χρονικό όριο για την ψήφιση του νέου πτωχευτικού βάζουν οι Θεσμοί – “μάχη” για την προστασία της α΄ κατοικίας

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις ΜμΕ προς τράπεζες για την κάλυψη τόκων ενήμερων δανείων
10 Απριλίου, 2020
Τράπεζες: Πώς θα συμβάλουν στο restart, τι θα κάνουν με τα “κόκκινα” δάνεια
10 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Χρονικό όριο για την ψήφιση του νέου πτωχευτικού βάζουν οι Θεσμοί – “μάχη” για την προστασία της α΄ κατοικίας

10/04/2020

Προθεσμία ενός μηνός, μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού, δίνουν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση για την ψήφιση του νέου πτωχευτικού δικαίου. Η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα κριθεί σε επίπεδο υπουργών αύριο Τετάρτη, με την κυβέρνηση να δίνει τη “μάχη” για παράταση μέχρι τα τέλη του έτους.

Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησε χθες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρουσιάστηκε η προεργασία που έχει γίνει στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο (θέσεις φορέων, νομική επεξεργασία) και οι εκπρόσωποι των Θεσμών δήλωσαν ικανοποιημένοι. Υπενθυμίζεται ότι στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 αλλά και στο πρότυπο του αμερικανικού μοντέλου γρήγορης εξυγίανσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για τη διαγραφή του χρέους, αλλά και την παροχή “δεύτερης ευκαιρίας” στον οφειλέτη.

Το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό θα έπρεπε να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η ψήφιση του νέου νόμου δεν είναι δυνατή στο χρονοδιάγραμμα αυτό. Καθώς το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ο κορονοϊός να μην εκτρέψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χώρας, τα περιθώρια που δίνουν οι Θεσμοί για την αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και την ενοποίηση όλων των επιμέρους διατάξεων που ρυθμίζουν το ιδιωτικό χρέος, είναι στενά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητούν ο νέος νόμος να έχει ψηφιστεί μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού. Πράγμα που, με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία θα έχει ελεγχθεί μέχρι τον Ιούνιο, ο νέος νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή σε τρεις μήνες από τώρα.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, πάντως, δεν αναφέρθηκαν σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά μόνο στον ένα μήνα μετά τη λήξη της πανδημικής κρίσης. Η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αφού όλα κρίνονται από τη διάρκεια της πανδημίας, δεν “καθαρίζει” τον ορίζοντα και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η τετράμηνη παράταση που έδωσαν οι Θεσμοί στον νόμο 4605/2019 λήγει στις 30 Απριλίου. Οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό δίκαιο προβλέπουν την ενοποίηση όλων των επιμέρους διατάξεων που ρυθμίζουν το ιδιωτικό χρέος σε ένα νόμο, ενσωματώνοντας υπ΄ αυτή τη έννοια και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα καταστεί, μέσω της διαδικασίας της πτώχευσης φυσικών προσώπων, αντικείμενο κρατικής μέριμνας. 

Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή δεν συνεπάγεται ότι νέο πτωχευτικό δίκαιο και παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν και ταυτόσημα χρονικά όρια. Δηλαδή, τυχόν παράταση στον νόμο 4605/2019 δεν ταυτίζεται χρονικά με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού, ένα μήνα μετά τη λήξη της πανδημικής κρίσης.

Για την ακρίβεια, η παράταση στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι δεδομένη από τους Θεσμούς και η κυβέρνηση θα δώσει “μάχη” για να δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη του έτους.

Πηγή: Capital.gr