Υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αρχές της επόμενης εβδομάδας η εκταμίευση 1 δισ. για περίπου 90.000 επιχειρήσεις
8 Μαΐου, 2020
Οι κρίσιμες εκκρεμότητες στα δάνεια με κρατική εγγύηση
8 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης

08/05/2020

Από την Τετάρτη 20 Μαΐου ανοίγει και πάλι η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων παροχής δανείων κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν σε επανέλεγχο των 97.000 αιτήσεων από επιχειρήσεις που κρίθηκαν ότι «δεν δικαιούνται» την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη πιστώνεται η «επιστρεπτέα προκαταβολή».

ΤΕΠΙΧ ΙΙ : 25.000 αιτήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ   

Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ άρχισε να δέχεται αιτήσεις από τις 27 Απριλίου και σε 5 μόλις μέρες είχαν υποβληθεί 25.000 αιτήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ τη στιγμή που το πρόγραμμα είχε ως όριο 1,3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Αυτό ανάγκασε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να «κλείσει» προσωρινά  τη διαδικασία για την υποβολή νέων αιτήσεων προκειμένου να αξιολογηθούν οι υπάρχουσες από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις τουλάχιστον τα δύο πρώτα έτη που διαρκεί η επιδότηση του δανείου.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (www.etean.gr) προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες αλλά και για την υποβολή των νέων αιτήσεων.

Πότε αναμένεται η εκταμίευση της «επιστρεπτέας προκαταβολής»

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» από την οποία θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά καθώς «η φόρμουλα που έχουμε χρησιμοποιήσει πρέπει να ενσωματωθεί σε μια νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ» διότι  οι πόροι προέρχονται και από κοινοτικά κονδύλια.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις για την επανάληψη της «επιστρεπτέας προκαταβολής» το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά κυμαίνονται από 2.000 ευρώ κι αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.

Επανέλεγχος σε 97.000 αιτήσεις που «κόπηκαν»

Σε επανέλεγχο 97.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ) προχωρούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο, οι κυριότεροι λόγοι για την απόρριψη των συγκεκριμένων επαγγελματιών είναι:

  • Η επιχείρηση δεν ανήκε σε έναν από τους προβλεπόμενους τύπους εταιρείας (προσωπική, εταιρία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία)
  • Η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 20 εργαζόμενους (7.000)
  • Ο δηλωμένος στις 20/3/2020 ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα το 2018 δεν περιλαμβάνονταν στον πίνακα της ΚΥΑ
  • Η επιχείρηση υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα
  • Η εταιρεία ήταν σε αδράνεια από 1/4/2019 έως 29/2/2020
  • Η επιχείρηση που είχε δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31/3/2019 είχε υποβάλει έως και τις 16/4/2020 πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές για όλες τις φορολογικές περιόδους που είχε την υποχρέωση υποβολής (από 1/4/2019 έως και 29/2/2020)
  • Έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Υπήρχαν επίσης περίπου 2.000 περιπτώσεις επιχειρήσεων με δηλωμένο λανθασμένο λογαριασμό ΙΒΑΝ.

«Αμέσως μετά τον επανέλεγχο, οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν για τους λόγους απόρριψης της αίτησης τους μέσω μηνύματος στη θυρίδα τους στο myTAXISnet» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Ναυτεμπορική