Τέσσερα βήματα για δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Τι πρέπει να προσέξουν ΜμΕ και επαγγελματίες με τις μικροπιστώσεις ως €25.000
26 Ιουνίου, 2020
Τα μικρο-δάνεια των 25.000 ευρώ ψηφίζει η Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα
26 Ιουνίου, 2020
Δείτε τα όλα

Τέσσερα βήματα για δάνεια με εγγύηση δημοσίου

26/06/2020

Η διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Οδηγός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας, η οποία πιστοποιείται από τους αριθμούς πρωτοκόλλησης στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας σε σχέση με τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ με επιδότηση επιτοκίου και τα δάνεια με εγγύηση από το Εγγυοδοτικό Ταμείο CoViD-19.

Οπως αναφέρουν κύκλου της τράπεζας, κατόπιν μιας σειράς ανακριβών και παραπλανητικών δημοσιευμάτων από μερίδα του Τύπου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διευκρινίζει τα εξής:

H διαδικασία χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1ο: Αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων

  • Η υποβολή αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν συνεπάγεται αυτόματη έγκρισή τους.
  • Τα στοιχεία ταυτότητας κάθε υποψήφιου δανειολήπτη δεν κοινοποιούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΒΗΜΑ 2ο: Αίτηση δανείου προς την τράπεζα επιλογής

  • Αφού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου από το ΠΣΚΕ, απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, για να διαπιστώσει την πιστοληπτική τους δυνατότητα.

Βήμα 3ο: Εγκριση δαπάνης

  • Η συνεργαζόμενη Τράπεζα, εφόσον εγκρίνει, προωθεί το συγκεκριμένο αίτημα για χρηματοδότηση, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  • Προφανώς η διαδικασία γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να διαπιστώνεται ανά πάσα στιγμή η απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

ΒΗΜΑ 4ο: Ελεγχος προϋποθέσεων

  • Ως συγχρηματοδότης – με πόρους που εξασφαλίζει από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ΠΔΕ η Ελληνική Κυβέρνηση – η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει την επιλεξιμότητα του δανειολήπτη, με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.
  • Επιστρέφει τα εγκεκριμένα δάνεια στις τράπεζες οι οποίες τελικά συμβασιοποιούν και εκταμιεύουν τα αναλογούντα ποσά στους πελάτες τους.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας, η οποία πιστοποιείται από τους αριθμούς πρωτοκόλλησης των αιτήσεων στο πληροφορικό σύστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αίσθηση που δημιουργείται σε κάποιους υποψήφιους δανειολήπτες ότι «το δάνειό τους καθυστερεί στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημειώνουν κύκλοι της Τράπεζας.

Πηγή: Euro2day.gr