Πώς θα «τρέξουν» οι αποζημιώσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους τον Μάιο

Ενίσχυση των επιχειρήσεων – Με νέα κριτήρια και όρους η παροχή των 800 ευρώ
30 Απριλίου, 2020
Τα επτά βήματα για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων
30 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Πώς θα «τρέξουν» οι αποζημιώσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους τον Μάιο

30/04/2020

Ένα νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί τον Μάιο σε σχέση με τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την κορονοκρίση. 

Και αυτό γιατί, από τις 4 του ερχόμενου μήνα , όπως εξαγγέλθηκε την περασμένη Τρίτη από την κυβέρνηση, ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή στα μέσα Μαρτίου.  Σήμερα, το απόγευμα, μάλιστα, αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Η βήμα – το βήμα  έξοδος πάνω από 260.000 επιχειρήσεων – στις οποίες απασχολούνται πάνω από 690.000 εργαζόμενοι – από το lockdown  αναμένεται να αλλάξει το “καθεστώς” των αποζημιώσεων σε επιχειρηματίες και εργαζομένους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, για τις επιχειρήσεις –πλην ΑΕ-με έως 20 άτομα προσωπικό (μαζί και για τους αυτοαπασχολούμενους), οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρο το Μάιο, θα συνεχιστεί η καταβολή της ειδικής κρατικής αποζημίωσης των “800 ευρώ”, αναπροσαρμοσμένη, όμως, σε 30ημερη βάση. 

Έτσι θα προκύψει ένα ποσό ύψους 532 ευρώ.

Την αποζημίωση των 532 ευρώ θα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως πλήθους εργαζομένων) που θα παραμείνουν κλειστές το Μάιο .

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ανοίξουν σταδιακά τον Μάιο, στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών  συζητήσεων, έχουν, έως τώρα, πέσει δύο εναλλακτικές. Σύμφωνα με ένα σενάριο, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μέρος των απωλειών  (πχ το 50% αυτών) που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργήσουν. Την ίδια ώρα, στο “σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων” δίδεται η κατεύθυνση της επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους. 

Εφόσον θεσπισθεί ένα τέτοιο μέτρο, μία επιχείρηση θα μπορούσε να επαναφέρει στη δουλειά τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της, είτε καταβάλλοντας τις αποδοχές του με βάση τις συμβάσεις που ίσχυαν προ του lockdown, είτε αναπροσαρμόζοντας τες με βάση νέες συμβάσεις. Στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να επιδοτήσει το κράτος ποσοστό πχ 50% της απώλειας που θα προκύψει από τη νέα σύμβαση. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του τι θα γίνει με το άλλο έως 50% του προσωπικού μίας επιχείρησης που επαναλειτουργεί και δεν θα επανέλθει σε “ενεργό απασχόληση” και άρα θα παραμένει σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του. Σύμφωνα με ένα σενάριο, θα μπορούσε να δοθεί σ’αυτό αποζημίωση των “800 ευρώ” αναπροσαρμοσμένη στις μέρες για τις οποίες θα βρίσκεται σε αναστολή.

Πηγή: Capital.gr