Πόσα δάνεια μοιράζουν οι τράπεζες μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Πλήρη “φραγή” για στρατηγικούς κακοπληρωτές στον νέο πτωχευτικό νόμο, ζητούν οι Θεσμοί
12 Ιουνίου, 2020
Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για δαπάνες σε Έρευνα και Τεχνολογία
12 Ιουνίου, 2020
Δείτε τα όλα

Πόσα δάνεια μοιράζουν οι τράπεζες μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ

12/06/2020

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης των 8.500 αιτημάτων του β’ κύκλου χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Προσδοκίες ότι οι αιτήσεις για το Εγγυοδοτικό Ταμείο θα τρέξουν πιο γρήγορα. Πόσα δάνεια εκταμίευσε κάθε τράπεζα.

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έγκρισης των αιτημάτων για χρηματοδότηση με τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τις προηγούμενες ημέρες τακτοποιήθηκαν και οι 3.800 αιτήσεις -από το σύνολο των 8.500 εγκεκριμένων αιτήσεων του β’ κύκλου χρηματοδότησης-, οι φάκελοι των οποίων ήταν ελλιπείς, με συνέπεια να έχει πλέον κλείσει η πρώτη φάση του χρηματοδοτικού προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Όσο για τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεκινήσει όταν πιστωθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά ανά τράπεζα

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν ήδη, τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η Αναπτυξιακή ενέκρινε 1.242 νέα δάνεια, ύψους 144 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της 3ης Ιουνίου. Ακολουθούν η Alpha Bank με 740 δάνεια, ύψους 95 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 601 δάνεια, ύψους 80 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 562 δάνεια, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των δανείων αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν και οι εγκρίσεις για τις έως πρόσφατα 3.800 εκκρεμείς αιτήσεις.

Ο πρώτος κύκλος του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προικοδοτήθηκε με περίπου 960 εκατ. ευρώ καθώς το κονδύλι ανεβαίνει στο 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 336 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 (σ.σ. δηλαδή χρηματοδοτήσεις προ Covid-19).

«Γκάζι» από την Αναπτυξιακή

Η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT), πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, εκτιμά ότι οι ρυθμοί έγκρισης των αιτήσεων που έγιναν και θα ακολουθήσουν για χρηματοδότηση από το τρέχον πρόγραμμα του Εγγυοδοτικού Ταμείου θα είναι ταχύτεροι σε σχέση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς η ΕΑΤ έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία.

Υποστηρικτικό ρόλο στην ολοκλήρωση των αιτημάτων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είχαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι τράπεζες, οι οποίες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεργάστηκαν με τους υπαλλήλους της ΕΑΤ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις 3.800 ελλιπείς φακέλους.

Το ατού του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί άμεσα και έμμεσα από την πανδημία στηρίχθηκε στη διετή επιδότηση του επιτοκίου από την ΕΑΤ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, η εταιρεία που χρηματοδοτείται να διατηρεί τις θέσεις εργασίας που είχε πριν από την καραντίνα.

Πηγή: Euro2day.gr