Προς παράταση έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 η προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα

15+1 απαντήσεις για την αναστολή καταβολής δόσεων
3 Απριλίου, 2020
Ενημέρωση για τις Δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του COVID-19
10 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Προς παράταση έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 η προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα

03/04/2020

Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο – Παρασκευή (3/4) η συζήτηση με τους θεσμούς

Επίσημη πρόταση προς τους θεσμούς θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο για παράταση της εναρμόνισης δικαίου  της χώρας μας με τη κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Η παράταση αυτή θα ισοδυναμεί και με de facto αντίστοιχη παράταση για την προστασία της α κατοικίας.
Προκρινόμενη ημερομηνία είναι η 1η Ιανουαρίου του 2021 ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν την απορία τους γιατί η χώρα μας σπεύδει να συμμορφωθεί με την οδηγία όταν το περιθώριο που δίδεται στα κράτη μέλη είναι ο Ιούνιος του 2021.
Συγχρόνως ανοιχτά παραμένουν τα θέματα σε περίπτωση παράτασης αν η πλατφόρμα προστασίας της α κατοικίας θα παραμείνει ανοιχτή και τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη.
Την Παρασκευή  πάντως το θέμα του πτωχευτικού  θα συζητηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο και τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικό αλλά οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν περίπου απίθανο το θέμα να κλείσει σε επίπεδο τεχνικό. Ετσι θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα απαιτηθεί μια συζήτηση περαιτέρω η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα και δεν θα είναι πια σε τεχνικό επίπεδο αλλά σε principal επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη εκφράζονται σημαντικές διαφωνίες ως προς την ουσία του νόμου για το αν δηλαδή η πτώχευση θα αφορά επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες κατά την ίδια λογική. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ζητούν πολύ πιο αυστηρούς όρους από αυτούς που προτείνει η κυβέρνηση.
Σε κάθε πάντως περίπτωση εκτιμάται πως οι αλλαγές θα επέλθουν από τις εξελίξεις τις οποίες θα παρακολουθήσουν όλες οι οικονομίες του Νότου.
Είναι πιθανόν στο τέλος της διαδρομής ακόμη και οι ημερομηνίες εναρμόνισης της εγχώριας νομοθεσίας των χωρών μελών με την κοινοτική και αυτή να οδηγηθεί πιο μακριά λόγω των αναγκών που θα έχουν δημιουργηθεί.
Είναι πάντως φανερό πως η κρίση που δημιουργείται και η διαχείρηση που θα λάβει χώρα θα κινηθεί περί τη λογική του κερδίζουμε χρόνο, λογική η οποία διέπει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται.
Εν τω μεταξύ η κατάσταση γύρω από τα νοικοκυριά αλλά και από τις επιχειρήσεις βαίνει επιδεινούμενη.
Περίπου το 20% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από την κατάσταση, ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 15% θα επηρεαστεί λιγότερο αλλά θα επηρεαστεί και μικρή επίδραση αναμένεται για το 40% του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι έχοντες ζητήσει διευκόλυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα  χωρίς ιδιαίτερες ανακοινώσεις – μόλις χθες ξεκίνησαν οι σχετικές προσκλήσεις  από την πλευρά των τραπεζών διαμορφώνονται σε περίπου 2,5%.
Με δεδομένη τη σχετική ελαστικότητα την οποία ήδη προήγαγαν οι θεσμοί σε επίπεδο κεφαλαιακό αλλά και σε επίπεδο υπολογισμού των κόκκινων δανείων εκτιμάται πως υπάρχουν περιθώρια σε ότι αφορά το χρόνο εφαρμογής του πτωχευτικού δικαίου το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί κατά στάδια και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Πηγή: bankingnews.gr