Προς αύξηση πόρων για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ – “Μάχη” επιτοκίων στα δάνεια με εγγύηση της ΕΑΤ

Τράπεζες: Τα κριτήρια για δάνεια με κρατική εγγύηση και οι εξασφαλίσεις
5 Ιουνίου, 2020
Πλειστηριασμοί : Στην «κατάψυξη» μέχρι νεοτέρας – Πότε θα ξεκινήσουν
12 Ιουνίου, 2020
Δείτε τα όλα

Προς αύξηση πόρων για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ – “Μάχη” επιτοκίων στα δάνεια με εγγύηση της ΕΑΤ

05/06/2020

Αύξηση των πόρων για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, βρίσκεται προ των πυλών, τη στιγμή που, όπως καταδεικνύει και η πορεία του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η παρεχόμενη ρευστότητα δεν είναι αρκετή για να “ξεδιψάσει” τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε “μάχη” επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών. Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ο “τρομερός ανταγωνισμός” μεταξύ τραπεζών έχει ρίξει τα επιτόκια δανεισμού για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αναλόγως της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, στην περιοχή του 1,80% – 3,20%.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, τα επιτόκια κινούνται στο 3,50% – 4% όταν διατίθενται εξασφαλίσεις, ενώ όταν τα δάνεια είναι “ανοιχτά” το επιτόκιο φτάνει στο 6,50%. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια κινούνται, μεσοσταθμικά, χαμηλότερα κατά 0,70% -1% από τα επιτόκια που θα χορηγούσαν οι τράπεζες αν δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις της ΕΑΤ.  

Στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΑΤ που “έτρεξε” χθες για δεύτερη ημέρα, ο καταιγισμός αιτήσεων στις τράπεζες ήδη έχει καλύψει το ποσό δανείων που αντιστοιχεί κατόπιν μόχλευσης στις εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ του προγράμματος.

Μόνο στις δύο τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική, με το μεγαλύτερο allocation εγγυήσεων για δανειοδοτικά αιτήματα, χθες υποβλήθηκαν περίπου 9.600 αιτήσεις για ποσό δανείων 3,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό δανείων που μπορούν να καλύψουν με μόχλευση οι εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ, είναι 3,6 δισ. ευρώ.

Τα ποσά εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες ανέρχονται για δάνεια 1,040 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Ο συνωστισμός στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΑΤ είχε φανεί από την Τετάρτη 3 Ιουνίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στις μόλις 7 ώρες της πρώτης ημέρας του προγράμματος, υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις με αιτούμενο ποσό δανείων 3,7 δισ. ευρώ. “Στόχος μας είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού”, δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα και τη σχετική έγκριση της Κομισιόν να διπλασιάσει το ποσό της εγγύησης, χορηγώντας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν και οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, χθες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έστειλε επιστολή στις τράπεζες ότι δεν θα δεχτεί νέα αιτήματα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς έχουν καλυφθεί οι διαθέσιμοι πόροι. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και το αιτούμενο ποσό δανείων έφτασε τα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν της επιστολής της ΕΑΤ, οι τράπεζες είχαν επικοινωνία χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, προκειμένου να βρεθεί λύση για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από πλευράς επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ζήτησε από τις τράπεζες “να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες”, αφήνοντας να διαφανεί ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να αυξήσει τους πόρους για να καλυφθεί η ζήτηση στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Πηγή: Capital.gr