ΟΑΕΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

Προδημοσίευση Πρόσκλησης για επαγγελματίες αλιείς και ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών
24 Απριλίου, 2020
600 ευρώ πληρωμή: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα σε 180.000 επιστήμονες
24 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

ΟΑΕΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

24/04/2020

Από την Πέμπτη 23 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου, θα μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ προκειμένου να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ λόγω κορονοϊού.

Δικαιούχοι, συγκεκριμένα, θα είναι όσοι έκλεισαν 1 χρόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι –και έτσι έγιναν “μακροχρόνια άνεργοι”- από την 1η Απριλίου του 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020 Συνεπώς θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ από 1 έως 2 χρόνια.

Προϋπόθεση για να λάβουν οι εν λόγω άνεργοι το σχετικό έκτακτο επίδομα είναι να μην έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Από την ημέρα κατά την οποία θα αιτηθεί κάποιος άνεργος το σχετικό επίδομα, θα το λάβει από 2 έως 4 μέρες μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 25 -27 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 -7 Μαΐου.

Περισσότεροι από 168.000 άνεργοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΕΔ.

Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου: 

  • Οι περίπου 90.000 δικαιούχοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν μετά τις 3 Μαΐου στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.
  • Οι περίπου 78.000 δικαιούχοι που ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24,5 μήνες και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia και να επιλέξουν το σύνδεσμο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Με δύο λόγια, η “διαδρομή” θα είναι η εξής: Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ.

Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή: Capital.gr