Ξεκινά ο β΄ γύρος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με πάνω από 1,4 δισ. ευρώ

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις τη δικαιούνται και τον Ιούνιο
12 Ιουνίου, 2020
Σε ποιες επιχειρήσεις επεκτείνεται η αποζημίωση των 800 ευρώ
12 Ιουνίου, 2020
Δείτε τα όλα

Ξεκινά ο β΄ γύρος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με πάνω από 1,4 δισ. ευρώ

12/06/2020

Την εκκίνηση του δεύτερου γύρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως εξήγησε, σε αυτόν τον κύκλο θα διανεμηθούν πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να γίνονται δεκτές και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αρκεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά.

Είπε πως εξετάζεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή μηχανή. Όπως εξήγησε, το ποσό που θα διανεμηθεί στον δεύτερο κύκλο θα είναι υπερδιπλάσιο αυτού που δόθηκε στον πρώτο κύκλο (σ.σ. διανεμήθηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ και εκκρεμούν οι πληρωμές σε περίπου 2.000 δικαιούχους συνδεδεμένων εταιρειών και είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία).

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε για σήμερα και διευκρινιστική εγκύκλιο από την ΑΑΔΕ για το πώς ακριβώς θα γίνει η πίστωση για τις 160.000 εταιρείες που έκαναν χρήση του μέτρου έκπτωσης 25% με εμπρόθεσμη πληρωμή φόρου. 

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο νέο σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ λέγοντας πως φανερώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κράτη του “βορρά” στο χθεσινό Ecofin, τα οποία πιέζουν να δίνει μόνο δάνεια και όχι επιδοτήσεις. Επίσης είπε πως το σχέδιο ανάκαμψης δύσκολα θα φέρει λεφτά εντός του 2020.

Άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο για σύνδεση χρημάτων με διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ προανήγγειλε τις σημερινές ανακοινώσεις του ΟΟΣΑ για πιο μικρή ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος.

Έξοδος στις αγορές – ΑΕΠ

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η “χώρα επέστρεψε στις αγορές, συστηματικά βγαίνουμε στις αγορές”. Μίλησε για πολύ καλή ποιότητα έκδοσης. “Ήταν μία μεγάλη έκδοση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες”, επισήμανε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι το κόστος δανεισμού ήταν 3,9% το 2019 και πως τώρα υποχώρησε στο 1,5% “κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών”.

Εξήγησε πως η χώρα προσπαθεί να έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση μέσα από τις εξόδους αλλά και με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με σχετικά καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και με χρήση διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου.

Εξήγησε πως μέχρι τον Ιούλιο δεν περιμένουμε να έρθει ούτε “ευρώ από την Ευρώπη” και εν συνεχεία “θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους σπόρους από τις υφιστάμενες συμφωνίες με την ΕΕ”. 

Για το σχέδιο ανάκαμψης είπε πως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και “ευελπιστούμε ότι η συμφωνία θα υπάρχει μέσα στον Ιούλιο επί γερμανικής προεδρίας”. Σε αυτό το σενάριο “με το σχέδιο που θα καταθέσουμε τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει το ταχύτερο δυνατό εκταμίευση πόρων” είπε, αλλά εκτίμησε πως “το 2020 δεν είναι προς το παρόν βέβαιο” ότι θα υπάρχει εκταμίευση πόρων από το νέο ταμείο ανάκαμψης, αλλά “είναι κάτι που εμείς επιδιώκουμε”.

Επισήμανε πως δεν έχει ένα θησαυροφυλάκιο στα χέρια του το οποίο δεν μοιράζει και πως πρέπει να λειτουργεί “με σοβαρότητα” γιατί ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για “τους κινδύνους που υφίσταται”.

Για την πορεία του ΑΕΠ επανέλαβε τις συνεχείς αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προβλέψεων για την ύφεση στις οποίες προέβη η Γαλλία και η  ΕΚΤ. Επισήμανε όμως ότι την τελευταία εβδομάδα τέσσερις οίκοι έχουν επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο ΟΟΣΑ ο οποίος “θα ανακοινώσει σε λίγο τις προβλέψεις του” στο πλαίσιο του Economic Outlook που αναμένεται.

Το νέο σχέδιο ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως “συζητάμε με σημαντικές αντιδράσεις στο πώς θα οργανωθεί το Ταμείο, στο πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης και στο πόσα θα είναι τα δάνεια αλλά και στο αν θα δίδονται με διαρθρωτικές αλλαγές, αν θα συνδέονται με τον προϋπολογισμό της Ευρώπης. Άρα, το πιο βασικό στοιχείο είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό την συμφωνία και με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, είπε.

“Κλειδωμένο δεν είναι τίποτα”, απάντησε για το κατά πόσο θα λάβουμε 22,5 δισ. σε επιδοτήσεις και 9,5 δισ. δάνεια. Μιλώντας για το χθεσινό ecofin είπε ότι “υπάρχουν πολλές χώρες που αντιδρούν και κάποιες αντιδρούν σφόδρα επιμένοντας στην αναγκαιότητα να υπάρχουν μόνο δάνεια και όχι επιδοτήσεις”. “Οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα θα είναι σκληρές” είπε αλλά είναι “ρεαλιστικά αισιόδοξος” ότι το αποτέλεσμα θα εδράζεται στις προτάσεις της Κομισιόν.

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για το δικό της σχέδιο που ήταν ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα με στόχο την παρουσίαση του οριστικού σχεδίου της στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Η εν λόγω διαδικασία πλέον, όπως επισήμανε, “γίνεται με πολύ πιο εντατικό τρόπο”.

“Δεν προκύπτει μνημόνιο από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα” επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για τους όρους που συζητούνται στο πλαίσιο του νέου πακέτου.

Αντοχές ταμείων

Για το αν τα κρατικά ταμεία αντέχουν σε ένα πιθανό τοπικό lockdown επισήμανε ότι προφανώς η στρατηγική που ακολουθούμε ακριβώς λαμβάνει υπόψη και αυτή την πιθανότητα επανόδου της πανδημίας με άλλες μορφές ή με άλλους όρους από το Σεπτέμβριο και μετά. Άρα θα πρέπει να ρίχνουμε πολλά καύσιμα στην οικονομία, αλλά να κρατάμε δυνάμεις για το μέλλον είπε. Προανήγγειλε την πίστωση των 534 ευρώ στους εργαζομένους αυτή την εβδομάδα. 

Πηγή: Capital.gr