Μ. Βορίδης: Πακέτο 400 εκατ. ευρώ και χαμηλότοκα δάνεια 1 δισ. για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη
30 Απριλίου, 2020
ΕΣΠΑ: Αποζημίωση των δαπανών που ακυρώθηκαν λόγω κορωνοϊού
30 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Μ. Βορίδης: Πακέτο 400 εκατ. ευρώ και χαμηλότοκα δάνεια 1 δισ. για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής

30/04/2020

Για τους εποχικούς εργαζόμενους από την Αλβανία που απασχολούνται  σε εγχώριες αγροτικές εργασίες, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει παραγωγική διαταραχή, το ζήτημα που θα λυθεί άμεσα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι ότι λόγω του κλεισίματος των συνόρων με την Αλβανία, να μπορέσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με υγειονομικές διασφαλίσεις να έρθουν στη χώρα μας, ώστε να έχουμε τον αριθμό εργαζομένων που χρειαζόμαστε, ειδικά σε ορισμένες καλλιέργειες που ξεκινάνε από αρχές με μέσα Μαίου, όπως π.χ. τα κεράσια, οι οποίες είναι κυρίως βορειοελλαδίτικες παραγωγές, όπως είπε ο κ. Βορίδης.

Για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα σε σχέση με τις λαϊκές αγορές, ο κ. Βορίδης είπε ότι μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν υποστεί εισοδηματική μείωση την περίοδο των περιορισμών.

Για τα οικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης, έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση περίπου 27 εκατ. για την αλιεία και υπολοιπόμενα 15 εκατ. για την αγροτική ανάπτυξη, ποσά που δεν χρειάζονται έγκριση, όπως ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό  150 εκ για την αγροτική  ανάπτυξη και τον  πρωτογενή τομέα, ποσό που έχει ήδη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Αναφέρθηκε ακόμα στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και στο πρόγραμμα αλιείας, όπου εκεί υπάρχουν ποσά γύρω στα 200 εκατ. ευρωπαϊκά χρήματα κι όχι κρατικός προϋπολογισμός, που θα δοθούν στις ενισχύσεις για την πρωτογενή παραγωγή.

Σε ότι αφορά στο δανειακό κομμάτι, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο εργαλεία, ένα κομμάτι που αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης και ένα άλλο που αφορά την ευρωπαϊκή τράπεζα, η οποία σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς, φτιάχνουν ένα κομμάτι χαμηλότοκων δανείων, ποσά ύψους 500 και 500 εκατ. αντίστοιχα σε κάθε μηχανισμό και αφορά το σύνολο των παραγωγών. 

Πηγή: Capital.gr