Με επιτόκιο 2,5% η ρύθμιση οφειλών πληττόμενων σε 24 δόσεις

Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις και τον Ιούνιο
19 Ιουνίου, 2020
Αναστολή πληρωμής φόρων και δόσεων Ιουνίου- Όλοι οι δικαιούχοι
19 Ιουνίου, 2020
Δείτε τα όλα

Με επιτόκιο 2,5% η ρύθμιση οφειλών πληττόμενων σε 24 δόσεις

19/06/2020

Την παράταση της επάρκειας κρατικών διαθεσίμων έως το τέλος του έτους έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Παραπολιτικά FM. Εξήγησε πως αυτή η παράταση προέρχεται από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (έκδοση ομολόγων και εντόκων αλλά και σχετικά μικρότερη καθίζηση εσόδων) και από κονδύλια της ΕΕ που έχουν ήδη αποφασισθεί (SURE ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ) ξεκαθαρίζοντας πως τα 32 δισ. ευρώ  από το σχέδιο ανάκαμψης δεν θα έρθουν πριν από το 2021. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προϋποθέσεις από τα κράτη του Βορρά και τάχθηκε υπέρ της πρότασης  της Κομισιόν.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών των πληττόμενων αν επιλέξουν τις 24 δόσεις θα είναι 2,5%, ενώ προσδιόρισε  για το τέλος Ιουνίου τα νεότερα για τη “γενναία”, όπως την χαρακτήρισε, μείωση της προκαταβολής φόρου με στόχο την υλοποίηση του μέτρου έως τα μέσα Ιουλίου.

Προανήγγειλε επίσης την επαναφορά της έκπτωσης 2% στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και άφησε ανοικτό ένα  “παράθυρο” για παράταση ή και για ενίσχυση  του προγράμματος “Συν-εργασία”. Έμφαση έδωσε ο ΥΠΟΙΚ στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2021 και μετά, αλλά και στη μείωση των φόρων.

Είπε πως η πολιτική αυτή θα συνοδεύεται από ένα πλέγμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου όταν βεβαίως το επιστρέψουν οι συνθήκες (σ.σ. να είναι ανταγωνιστικά τα τιμήματα) δίδοντας έμφαση στη πώληση του 30% του ΔΑΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταβολής της Επιστρεπτέας Νο2 ποσού άνω των 1,4 δισ. ευρώ στις 7-10 Ιουλίου “αν πάνε καλά οι πλατφόρμες”. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απευθείας από το κράτος με την αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων, στα δάνεια των 25.000 ευρώ και για την Επιστρεπτέα. Εξήγησε πως  55.000  επιχειρήσεις μοιράστηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας, δηλαδή κατά μέσο όρο 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση “κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν τις προηγούμενες δεκαετίες άμεσα από το δημόσιο”.

Πηγή: Capital.gr