Εταιρείες διαχείρισης: Βιώσιμες ρυθμίσεις, έσχατη λύση οι πλειστηριασμοί

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις
21 Φεβρουαρίου, 2020
Η Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή»
21 Φεβρουαρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Εταιρείες διαχείρισης: Βιώσιμες ρυθμίσεις, έσχατη λύση οι πλειστηριασμοί

21/02/2020

Την πρόθεσή τους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, προκειμένου να επιτύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εξυγίανσης των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, τόνισαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως δήλωσαν οι εταιρείες διαχείρισης, οι πλειστηριασμοί θα χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση, αφού στόχος δεν είναι να κλείσουν επιχειρήσεις ή να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του. Αντιθέτως, το ζητούμενο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μπορέσουν να θεραπευτούν μέσω βιώσιμων, μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και να ξαναμπούν σε ομαλή εξυπηρέτηση. Οι εταιρείες διαχείρισης, όπως αναφέρθηκε, έχουν την τεχνογνωσία και την ευελιξία να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, ενώ θα χρησιμοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και την επικοινωνία με τους δανειολήπτες.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης αναφέρθηκαν και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Όπως είπαν, το 30% που γράφεται για την αγορά των κόκκινων δανείων είναι μεσοσταθμικό και όχι προσωποποιημένο. Οπότε, δεν μπορεί, στη βάση αυτή, να ισχύσουν ενιαία για τους δανειολήπτες ανάλογες εκπτώσεις και καλύτερες προσφορές. Αυτό (τελικά, δηλαδή, το “κούρεμα” του δανείου κάθε οφειλέτη) θα διαμορφώνεται αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Όπως σημείωσαν δε οι εκπρόσωποι των servicers, οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν είναι ιδιοκτήτες τους. Ιδιοκτήτες είναι τα funds που τα έχουν αγοράσει και τα οποία ορίζουν το πλαίσιο των “κουρεμάτων” στα οποία μπορούν να προβούν οι servicers.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό, οι διαχειριστές επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν ό,τι αποφασιστεί.

Στοιχεία για τις ρυθμίσεις ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που ζητήθηκε από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι βρίσκονται κοντά τους και όχι απέναντί τους. Όπως αναφέρθηκε, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης  ότι είναι πιο κοντά του. “Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers  δεν είναι τα σκιάχτρα. Αλλά και ο πολίτης να  ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του. Οι εταιρείες διαχείρισης να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος, τοποθετούμενος στο θέμα των “γενναίων κουρεμάτων” τα οποία, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δεν είναι ο κανόνας, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν όντως γενναίες ρυθμίσεις. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να γνωρίζει το Υπ. Οικονομικών πώς θα ρυθμιστούν δάνεια, τα οποία έχουν αγοραστεί σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές. Το Υπουργείο να έχει στη διάθεσή του πλήθος στοιχείων, να γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα (casestudy) και αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της μεγαλύτερης εξυπηρέτησης του κόσμου. Από τα στοιχεία αυτά, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα όπως π.χ. ποιοι μπορεί να έχουν ήδη ρυθμίσει και να μην έχουν προχωρήσει τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή ποιοι έχουν λεφτά έξω ή στο σεντούκι κ.ο.κ., δεδομένου ότι οι servicers αναπτύσσουν μεθόδους και  τεχνικές εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί περίπου 23 εταιρείες διαχείρισης, εκ των οποίων ενεργές είναι μόνο 6 -7.

Από πλευράς κυβέρνησης το ζητούμενο είναι μέχρι τέλος Απριλίου, οπότε λήγει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας,  οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. “Ενόψει της 1ης Μαΐου και της πολιτικής “αξιοποίησης” από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα παράπλευρο καλό, ότι επιταχύνουν οι πολίτες κι έρχονται πιο κοντά για να ρυθμίσουν”, ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Πηγή: Capital.gr