Ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

«Μαξιλάρι» 2 δισ. από την ΕΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
10 Απριλίου, 2020
ΣΒΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για εργαζόμενους απ’ όλη την Ελλάδα
10 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

10/04/2020

Το “πράσινο φως” στο ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το καθεστώς αυτό προορίζεται να καλύψει τόκους ύψους έως και 800 000 ευρώ ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (δανείων με σταθερή ληκτότητα, ομολόγων ή τραπεζικών υπεραναλήψεων) για περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 2 μήνες.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) τα ποσά των ενισχύσεων δεν υπερβαίνουν το όριο που προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο, ii) οι επιχορηγήσεις χορηγούνται μόνο σε φερέγγυες επιχειρήσεις, iii) το καθεστώς έχει προσωρινό χαρακτήρα και iv) είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: “Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορονοϊού. Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. EUR θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΜΜΕ θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.”

Πηγή: Capital.gr