Δάνεια κεφαλαίων κίνησης, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

ΕΣΠΑ: Αποζημίωση των δαπανών που ακυρώθηκαν λόγω κορωνοϊού
30 Απριλίου, 2020
Αντίστροφη μέτρηση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»
30 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Δάνεια κεφαλαίων κίνησης, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

30/04/2020

Το επιτόκιο αυτών των δανείων προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

Σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άμεση και ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία Covid-19, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινάει να διαθέτει από αύριο, Τρίτη 28 Απριλίου 2020, το νέο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.

Με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και οι οποίες διαθέτουν έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση για την επιδότηση επιτοκίου να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: “Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει φέρει ο Covid-19. Για αυτό και παρέχουμε άμεσα ένα εξαιρετικά ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο χρηματοδότησης των επιτοκίων των επιχειρήσεων για δύο χρόνια, έτσι ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις θέσεις εργασίας και ζωντανές τις επιχειρήσεις. Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή από τις τράπεζες του συγκεκριμένου δανειοδοτικού εργαλείου”.

Από την πλευρά του ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: “Αυτό το νέο δανειοδοτικό προϊόν αποτελεί μία ακόμη στοχευμένη κίνηση για την επί της ουσίας στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του Covid-19. Όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα διατεθούν στην αγορά, μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να δώσουν μια ουσιαστική “ανάσα” στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανές και λειτουργικές σήμερα και να προχωρήσουν την επόμενη μέρα της κρίσης σε μια δυναμική επανεκκίνηση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη διοίκηση, το προσωπικό και τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που κατάφεραν να ετοιμάσουν, σε πραγματικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, το οποίο μαζί με το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου διαθέσιμο στην αγορά θα αποτελέσουν σημαντικές πηγές πρόσβασης των επιχειρήσεων στη ζωτικής ανάγκης ρευστότητα”. 

Οι αιτήσεις για το νέο δανειοδοτικό προϊόν, προς τις Τράπεζες, ξεκινούν αύριο, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr).

Πηγή: Capital.gr