Γ. Ζαββός: Έως και 40 δισ. η μείωση των κόκκινων δανείων από τον «Ηρακλή»

Ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής εισφορών από 1,5 εκατ. μη μισθωτούς
13 Μαρτίου, 2020
Νέα δάνεια για διακανονισμούς «κόκκινων» στεγαστικών
13 Μαρτίου, 2020
Δείτε τα όλα

Γ. Ζαββός: Έως και 40 δισ. η μείωση των κόκκινων δανείων από τον «Ηρακλή»

13/03/2020

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια» προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ, το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες αυτές.

Υποστήριξε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού τόσο για τους όρους λειτουργίας, όσο και για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων εταιρειών, κάτι το οποίο θα διευκολύνει την προσέγγιση με τους δανειολήπτες.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, σε εξέλιξη βρίσκονται διαρκείς διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, εν όψει της 1ης Μαΐου, όταν και αίρεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στόχος είναι η αναζήτηση και η διαμόρφωση «ακόμη καλύτερων λύσεων» για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτήρισε δε, τη λειτουργία του Σχεδίου «Ηρακλή» ως εγχείρημα μέγιστης σημασίας για την οικονομία, καθώς η ταχύτερη αποδέσμευση των τραπεζών από το βάρος των «κόκκινων δανείων» θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η μείωση των «κόκκινων δανείων» χάρη στις παρεμβάσεις του «Ηρακλή», δύναται να φθάσει έως και τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε και στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα παρέχει μικρο-πιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε δανειολήπτες που είναι αποκλεισμένοι από το πιστωτικό σύστημα.

Πηγή: Ναυτεμπορική