Την “πόρτα” του “Ηρακλή” για NPLs 30 δισ. ευρώ, θα χτυπήσουν οι τράπεζες φέτος

Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων: Από τις 8/7 η επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών
10 Ιουλίου, 2020
Για τον Αύγουστο πάει ο νέος Πτωχευτικός, τον Ιούλιο το πρόγραμμα «γέφυρα»
10 Ιουλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Την “πόρτα” του “Ηρακλή” για NPLs 30 δισ. ευρώ, θα χτυπήσουν οι τράπεζες φέτος

10/07/2020

Την “πόρτα” του “Ηρακλή” για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, θα χτυπήσουν φέτος και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, επιταχύνοντας σχέδια που προγραμματίζονταν για το 2021. 

Η πορεία του ελληνικού Asset Protection Scheme βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των επαφών κυβέρνησης – Θεσμών για τα τραπεζικά θέματα. Αν και ο “Ηρακλής” δεν συνιστά προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, εντούτοις το ενδιαφέρον των Θεσμών για την πορεία του είναι έντονο, δεδομένης της συγκυρίας που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση. Αυτή επιτείνει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τα σχέδια μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ύψους 60,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που οι τράπεζες υπολογίζουν στα 7 – 10 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης, ύφεσης με δυσμενή αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση δανείων και “παγώματος” επενδυτικών κινήσεων, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στις προοπτικές του “Ηρακλή” και της μείωσης των ελληνικών NPLs, και τα νέα που μετέφερε στους Θεσμούς χθες η κυβέρνηση ήταν θετικά. Όπως αναφέρθηκε, μετά τη Eurobank που ολοκλήρωσε, εν μέσω κορονοϊού, και τη μεταβίβαση της τρίτης τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo, μεταφέροντας έτσι στον “Ηρακλή” μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ακολουθεί η τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, της Alpha Bank και θα ακολουθήσουν οι τιτλοποιήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική.

H τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank ολοκλήρωσε το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών την προηγούμενη εβδομάδα, με τις Bain Capital, PIMCO, Cerved Group και τη σύμπραξη Elliot – Credito Fondiario να είναι μερικοί εκ των διεκδικητών, τόσο για την τιτλοποίηση, όσο και για την εξαγορά της Cepal. Η Alpha Bank αναμένει, εντός των επομένων ημερών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την τιτλοποίηση Galaxy από τον οίκο DBRS, προκειμένου να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων του “Ηρακλή”. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy είναι πιθανό να έχει γίνει ακόμη και πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την έκπληξη για τη συμμετοχή της στον “Ηρακλή”, θα κάνει η Εθνική Τράπεζα, η οποία αρχικά προγραμμάτιζε να είναι η τελευταία τράπεζα που θα έμπαινε στον “Ηρακλή”, το 2021. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020. Με την τιτλοποίηση αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%. 

Η Τράπεζα Πειραιώς προπορεύεται χρονικά της Εθνικής, προχωρώντας τη διαδικασία δύο τιτλοποιήσεων, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Vega, 5 δισ. ευρώ, για την οποία η Τράπεζα επέλεξε πρόσφατα ως ανάδοχο την JP Morgan και την τιτλοποίηση Phoenix, 2 δισ. ευρώ, στην οποία ανάδοχος επελέγη η UBS.

Όπως αναφέρθηκε χθες στους Θεσμούς, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί πολύ στενά τη ζήτηση από τις τράπεζες για τον “Ηρακλή” και θα είναι σε θέση να προχωρήσει και στον “Ηρακλή 2”, παρατείνοντας τη διάρκεια του σχήματος και αυξάνοντας, πέραν των 12 δισ. ευρώ, τις κρατικές εγγυήσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος προωθεί το σχέδιό της για τη δημιουργία bad bank, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εμπλουτιστούν περαιτέρω τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ προχώρησε στην πρόσληψη τριών συμβούλων, οι οποίοι θα μελετήσουν την πρόταση για τη σύσταση Asset Management Company. Πρόκειται για τους Rothschild, Boston Consulting και Deloitte, οι οποίοι θα αναλάβουν αντιστοίχως α) τη διερεύνηση των προϋποθέσεων για τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες στην Asset Management Company (Rothschild), β) την προσαρμογή του σχεδίου στο ευρωπαϊκό κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο (Boston Consulting) και γ) τα φορολογικά θέματα (Deloitte).

Πηγή: Capital.gr