Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το υπουργείο ρίχνει στην αγορά 1 δισ. ευρώ “ζεστό χρήμα”, αλλά με αστερίσκους


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων τον Απρίλιο
3 Απριλίου, 2020
Δέκα απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης από την Grant Thornton
3 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το υπουργείο ρίχνει στην αγορά 1 δισ. ευρώ “ζεστό χρήμα”, αλλά με αστερίσκους


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

03/04/2020

Οι προϋποθέσεις αυτές, δεν θα είναι γνωστές από πριν και θα εξετάζονται κατά περίπτωση και ανάλογα την επιχείρηση που θα αιτηθεί

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει “ζεστό χρήμα” στην αγορά μέσω χαμηλότοκων δανείων πενταετούς αποπληρωμής, θα πραγματοποιηθεί μέσω του Taxis, όμως θα περιέχονται αστερίσκοι, οι οποίοι και θα καθορίζουν την λήψη ή όχι του δανείου. 

Οι προϋποθέσεις αυτές, δεν θα είναι γνωστές από πριν και θα εξετάζονται κατά περίπτωση και ανάλογα την επιχείρηση που θα αιτηθεί. Τα μόνα που έχουν γίνει γνωστά ως απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι η επιχείρηση να μην απασχολεί πάνω από 500 άτομα, αποκλείοντας αυτόματα όλες τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.  

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα αιτηθούν για την δανειοδότηση μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, και αφού γίνουν οι αιτήσεις θα γνωστοποιηθούν τα κριτήρια χορήγησης. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα myBusinessSupport από την επόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου. 

Το διαθέσιμο κεφάλαιο ενίσχυσης που θα “ρίξει” στην αγορά το υπουργείο, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και η λογική πίσω από την κίνηση του οικονομικού επιτελείου δεν είναι “όποιος πρόλαβε πρώτος” καθώς κάθε αίτηση θα εξεταστεί ξεχωριστά και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν με το κλείσιμο της πλατφόρμας. Τα ποσά αναμένεται να έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος Απριλίου. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω Taxis, αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxis. Πρακτικά λοιπόν θα πρόκειται για μια βεβαιωμένη στην εφορία οφειλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης επιστροφής των ενισχύσεων σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκη:

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
  • Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
  • Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω τουTaxis.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμόπου δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  • Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρματης ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Πηγή: emea.gr