3+1 τρόποι αποφυγής των κατασχέσεων

ΑΑΔΕ: Σύντομα η εξόφληση οφειλών με κάρτες μέσω taxisnet
11 Ιανουαρίου, 2018
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στον εξωδικαστικό από 1ης Φεβρουαρίου
17 Ιανουαρίου, 2018
Δείτε τα όλα

3+1 τρόποι αποφυγής των κατασχέσεων

[:el]16/01/2018

Ποιες δυνατότητες έχουν οι φορολογούμενοι

Με τέσσερις τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αποφύγουν, μετά τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Συγκεκριμένα, από την Πρωτομαγιά, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη σε Εφορίες και Ταμεία, οι υπόχρεοι θα πρέπει να φροντίσουν πρώτα απ’ όλα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Πάγια ρύθμιση των 12

Επισημαίνεται ότι η βασική ρύθμιση που ισχύει είναι η «πάγια» των 12, σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24 δόσεων, στην οποία μπορεί να υπαχθεί ο οφειλέτης εφόσον υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Από τα εν λόγω στοιχεία θα πρέπει να συνάγεται τόσο η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του όσο και η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η όλη διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet και της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά την υπαγωγή σε «πάγια» ρύθμιση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ισχύουν τα εξής: α) Το συνολικό ποσό των οφειλών επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%. β) Μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εάν δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν και αυτές να υπαχθούν στη ρύθμιση. γ) Απαραίτητη προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας. δ) Για να μη «χαθεί» η ρύθμιση, ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε σε ΑΤΜ, είτε σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Τμηματική αποπληρωμή

Μια δεύτερη λύση για τους οφειλέτες είναι η τμηματική αποπληρωμή του χρέους τους, ανά μη τακτά διαστήματα, με την καταβολή ποσών «έναντι», ειδικά εάν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λύση πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, το οποίο πλέον είναι και το όριο πάνω απ’ το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Επισημαίνεται ότι κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί να πληρώνει οποιουδήποτε ύψους ποσό «έναντι» του συνολικού χρέους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή μέσω e-banking, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλής, ώστε να πετύχει έτσι τη σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής.

Πώληση ακινήτου

Εναλλακτικός τρόπος για να αποφύγουν οι έχοντες ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο κατασχέσεις και πλειστηριασμούς είναι η πώληση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πωλήσει ακίνητο περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους.

Μέχρι 1.250 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μισθοί και συντάξεις δεν κατάσχονται μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Για να ισχύσει βέβαια το ακατάσχετο όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISnet. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων, οφείλει να γνωστοποιήσει άμεσα τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]