192 εκατ. για την ενίσχυση των «μικρών δυνάμεων»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης εποχικών ξενοδοχείων
23 Ιανουαρίου, 2018
Αντιρρήσεις από δύο ευρωπαϊκά μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια
25 Ιανουαρίου, 2018
Δείτε τα όλα

192 εκατ. για την ενίσχυση των «μικρών δυνάμεων»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

[:el]24/01/2018

Χαμηλότοκα δάνεια σε μμε για επενδύσεις ή κεφάλαιο κίνησης μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας

Την ενεργοποίηση του ενδιάμεσου Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με δημόσια συνεισφορά 192 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα χορηγεί σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επενδυτικά δάνεια και δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Το ύψος των χορηγήσεων θα κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ, με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια.

Το πρόγραμμα, με διαχειριστή το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), αναμένεται να καλύψει με δανειακά προϊόντα, τα οποία θα χορηγούνται με τους ίδιους όρους με το ΤΕΠΙΧ Ι, τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες θα συμμετέχουν και με ίδια κεφάλαια στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που περιέχει το ενδιάμεσο ΤΕΠΙΧ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα στην αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε. Ενεργοποιούμε όλα τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση».

Στο πλαίσιο του ενδιάμεσου ΤΕΠΙΧ θα ενεργοποιηθούν τα εξής χρηματοδοτικά εργαλεία: η «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» και το «Ταμείο Εγγυοδοσίας». Επισημαίνεται ότι τα δάνεια δίνονται με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο, καθώς το μέρος του δανείου που συνεισφέρει το Ταμείο (50%) είναι άτοκο.

Επιχειρηματική Επανεκκίνηση
Η δράση έχει στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους. Τα δάνεια αυτά, που ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες (κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού), απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας (υπό σύσταση, νεοσύστατες ή και υφιστάμενες). Το κόστος των δανείων από τη συγκεκριμένη δράση είναι ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, καθώς η επιτοκιακή επιβάρυνση είναι το 50% του εκάστοτε ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου.

  • Για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, το ύψος χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 300.000 ευρώ, με διάρκεια έως 48 μήνες και αφορά την κάλυψη αναγκών αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς και αυτοτελών επιχειρηματικών αναγκών που σχετίζονται με το εμπορικό/συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης.
  • Για δάνεια επενδυτικού σκοπού (ενίσχυση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων), το ύψος χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια 5-12 έτη και αφορά επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕ-ΤΕΠΙΧ) αποσκοπεί στην παροχή εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και ώριμων σχεδίων επιχειρηματικής ανάπτυξης, στα οποία περιλαμβάνονται κεφάλαια κίνησης και προκαταβολές έναντι επιχορήγησης εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Τα χαρακτηριστικά των δανείων και των εγγυήσεων της συγκεκριμένης δράσης είναι τα εξής:

  1. 1. Δάνεια για επενδυτικά σχέδια: Το ύψος του δανείου μπορεί να είναι από 10.000 έως 800.000 ευρώ, η διάρκεια της εγγύησης από 5 έως 10 έτη με περίοδο χάριτος από 6 έως 24 μήνες και το ποσοστό εγγύησης ανέρχεται στο 70% του δανείου.
  2. 2. Δάνεια έναντι επιχορήγησης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Νόμο): Το ύψος του δανείου μπορεί να είναι από 10.000 έως 500.000 ευρώ, η διάρκεια της εγγύησης από 2 έως 3 έτη, η περίοδος χάριτος στους έξι μήνες και το ποσοστό της εγγύησης στο 80%.
  3. 3. Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ή και δάνεια χρηματοδότησης ώριμων επενδυτικών σχεδίων: Tο ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ, η διάρκεια της εγγύησης από 2 έως 10 έτη, η περίοδος χάριτος από 6 έως 24 μήνες και το ποσοστό της εγγύησης στο 70%.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]