134 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ και HSBC για εξωτερικό εμπόριο


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Αντιρρήσεις από δύο ευρωπαϊκά μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια
25 Ιανουαρίου, 2018
Τα οκτώ νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ
29 Ιανουαρίου, 2018
Δείτε τα όλα

134 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ και HSBC για εξωτερικό εμπόριο


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

[:el]26/01/2018

Συνεργασία: Στήριξη επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις

Νέα συνεργασία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, ύψους 134 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα στηριχθούν ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η HSBC.

Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις υπηρεσίες χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών τις οποίες παρέχουν οι συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες προς εγχώριες επιχειρήσεις και θα καλύψει ένα βασικό κενό της αγοράς, το οποίο εξακολουθεί να περιορίζει τις διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, επιχειρήσεις από όλη τη χώρα θα μπορούν να επωφεληθούν από νέες χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών παρεχόμενες τοπικά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς και καλυπτόμενες με εγγύηση από την ΕΤΕπ και την HSBC, καθώς και τις Citibank και Commerzbank.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να προσχωρήσουν τους επόμενους μήνες και άλλες κορυφαίες ελληνικές τράπεζες. Η HSBC συμμετείχε και στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την Ελλάδα και εφαρμόστηκε με επιτυχία από το 2013. Ένα δεύτερο, διευρυμένο πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι, αναμένεται να στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ την παροχή κεφαλαίων κίνησης και εγγυήσεων για την κάλυψη του πολιτικού κινδύνου και του κινδύνου πληρωμής, που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο.

Χαιρετίζοντας τη δρομολόγηση του δεύτερου Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, το οποίο θα στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις καίριας σημασίας, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι καρπός της συνεχούς και στενής συνεργασίας με την ΕΤΕπ κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Χάρη στη συνεργασία αυτή, μόνο το 2017 εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. «Η συμμετοχή ύψους 134 εκατ. ευρώ που επιβεβαιώθηκε σήμερα από την HSBC αποδεικνύει τη σαφή δέσμευση των διεθνών τραπεζών να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, καθώς και τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΤΕπ» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

«Η συμφωνία που ανακοινώθηκε όχι μόνο θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, αλλά αποδεικνύει και τη σαφή δέσμευση των διεθνών και εγχώριων τραπεζών να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης» ανέφερε από την πλευρά του ο Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εκ μέρους της HSBC, η Ελένη Βρεττού, Managing director, Head of Wholesale Banking της HSBC στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό αγορών και εμπορικών συναλλαγών. «Το εμπόριο αποτελεί βασικό παράγοντα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για την HSBC είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίζει τα πλάνα ανάπτυξης των πελατών της» δήλωσε η κα Βρεττού.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία και του CEO της HSBC Ελλάδος Steve Banner.

Η HSBC είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά από όλες τις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, όταν αυτό πρωτοεγκαινιάστηκε, το 2013. Το αρχικό πρόγραμμα στήριξε με επιτυχία συναλλαγές χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών συνολικού ύψους 389 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2013-2016. Η βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών συνέβαλε στην αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και της απασχόλησης.

Περισσότερο από το 90% των εμπορικών συναλλαγών περιλαμβάνει κάποια μορφή πίστωσης, ασφάλισης ή εγγύησης και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς συνήθως έχουν ανάγκη από χρηματοοικονομικές εγγυήσεις. Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου προσέφερε σημαντική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες -οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές επιχειρήσεις- επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν την παροχή υπηρεσιών τους στον τομέα αυτόν.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν χρηματοδότηση για τις εμπορικές συναλλαγές τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΤΕπ μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Πέρυσι ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,49 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]