Νέος Πτωχευτικός, Εξωδικαστικός ή αναδιάρθρωση οφειλών έναντι των πιστωτών (Τράπεζες, Funds, Δημόσιο ) – Τι ισχύει – Τι συμφέρει

Περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης
26 Φεβρουαρίου, 2021
Σε ισχύ από 1 Μαρτίου η διαδικασία εξυγίανσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
5 Μαρτίου, 2021
Δείτε τα όλα

Νέος Πτωχευτικός, Εξωδικαστικός ή αναδιάρθρωση οφειλών έναντι των πιστωτών (Τράπεζες, Funds, Δημόσιο ) – Τι ισχύει – Τι συμφέρει

26/02/2021

Με τον ν. 4738/2020 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η πτώχευση, όχι μόνο  των  επιχειρήσεων  και  των  εμπόρων,  αλλά  και  των  ιδιωτών ( δανειοληπτών και εγγυητών τους). Έτσι δύναται πλέον να πτωχεύσει – υπό προϋποθέσεις – κάθε υπερήμερος δανειολήπτης και οι εγγυητές αυτού.

  1. Πρόβλεψη για την Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στον νέο Πτωχευτικό Νόμο :

Δεν υφίσταται προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, όπως είχε νομοθετηθεί με τον νόμο Κατσέλη και άλλους ευνοϊκούς για τους οφειλέτες νόμους.

Η προστασία της κύριας κατοικίας θα παρέχεται μέσω του νέου Πτωχευτικού Νόμου ( πλην των  εκκρεμών  αιτήσεων  του  Ν. Κατσέλη) με 2 τρόπους :

  • Α’ ΤΡΟΠΟΣ : *Εξωδικαστική Ρύθμιση Οφειλών.

Ο οφειλέτης θα έρχεται σε συνεννόηση με τους πιστωτές, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη του και να αποφύγει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του. Παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης δανείου για την πρώτη κατοικία.

  • Β’ ΤΡΟΠΟΣ : Πτώχευση ή Πλειστηριασμός .

Θα παρέχεται στον οφειλέτη η δυνατότητα αγοράς της πρώτης κατοικίας από ιδιωτικό φορέα υπό σύσταση. Ο φορέας θα υποχρεούται να τη μισθώνει για 12 έτη στον οφειλέτη, έναντι ενοικίου που θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα επαναγοράς εντός 12 ετών. Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας.

  1. *Εξωδικαστική ρύθμιση- Αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις – Δεν περιλαμβάνει οφειλές σε ιδιώτες

Εισάγεται ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών .

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια προαιρετική, διαρθρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία ο οφειλέτης, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργείται γι’ αυτόν τον σκοπό, προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές του, ώστε να ρυθμίσει τα χρέη του και να αποφύγει την πτώχευση.

Αφορά  σε  κάθε  φυσικό  και  νομικό  πρόσωπο  για  οφειλές  προς  τις Τράπεζες, Funds και Δημόσιο.

Πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι μπορείτε να πετύχετε μια συμφωνία που θα ρυθμίσει τις οφειλές σας προς πιστωτές συνολικά, αντί να προσπαθείτε με ξεχωριστές αιτήσεις και διαπραγματεύσεις για κάθε ένα πιστωτή.

Φυσικά παραμένει πάντα ΚΑΙ η δυνατότητα της μεμονωμένης ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

  1. Προπτωχευτική Εξυγίανση- Αφορά μόνο επιχειρήσεις

Η διαδικασία αυτή παρέχει στις βιώσιμες, υπό προϋποθέσεις, επιχειρήσεις  που  έχουν  προοπτικές  στην  αγορά  την  δυνατότητα  να αποφύγουν  την πτώχευση και να ρυθμίσουν τα χρέη τους . Κάθε πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και βρίσκεται σε παρούσα αδυναμία πληρωμών ή πιθανολογείται ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μπορεί να συμμετέχει.

Την πρωτοβουλία της εξυγίανσης μπορεί να την έχει είτε ο οφειλέτης , είτε κάποιος εκ των πιστωτών του. Και πάλι μπορείτε να ζητήσετε από τους πιστωτές σας ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

  1. Πτώχευση ( Ιδιωτών και Επιχειρήσεων)

Αν δεν ρυθμιστούν οι οφειλές σας , προβλέπεται η νέα απλοποιημένη και γρήγορη πλέον διαδικασία της πτώχευσης του δανειολήπτη και των εγγυητών αυτού, είτε με πρωτοβουλία του οφειλέτη, είτε με πρωτοβουλία των πιστωτών (Τράπεζες, funds ή Δημόσιο). Η πτώχευση επιφέρει απώλεια κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη ( ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ, αν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές). Για πρώτη φορά, επέρχεται κατάσχεση εισοδημάτων ( μισθών, συντάξεων, κερδών) , εφόσον υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Απαλλαγή του οφειλέτη μετά την πτώχευση

Σε περίπτωση που εκποιούνται ακίνητα (κύρια οικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των απαιτήσεων και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ) δεν κατάσχεται κανένα εισόδημα του οφειλέτη και μέσα ένα έτος έχει απελευθερωθεί από όλα τα χρέη του. Αν όμως κάποιος δεν έχει ακίνητη περιουσία, τότε απαλλάσσεται μετά από τρία έτη και για το διάστημα των τριών ετών θα πρέπει να δίνει ένα κομμάτι του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Στην περίοδο αυτή της τριετίας ή του ενός έτους, θα μπορεί ο πτωχεύσας να εργάζεται ή να συμμετέχει σε εταιρεία.

 

Η πιο συμφέρουσα  λύση είναι η εξωδικαστική απόπειρα ρύθμισης των οφειλών σας !

 

Για περισσότερες εξατομικευμένες νομικές συμβουλές ανάλογα με την περίπτωσή σας και τις ιδιαιτερότητες της, επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κανονίσουμε ραντεβού ενημέρωσης.

 

Συνεργαζόμενη Δικηγόρος Λεκκάκου Κωνσταντίνα