Κινήσεις για τόνωση των επενδύσεων R&D

Δήμος Αθηναίων: Δράσεις 1 εκατ. ευρώ στήριξης φορέων επιχειρηματικότητας
20 Νοεμβρίου, 2020
Νέα παράταση στη δράση «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων»
20 Νοεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Κινήσεις για τόνωση των επενδύσεων R&D

20/11/2020

Πώς η αύξηση του αφορολόγητου από το 130% στο 200% αναμένεται να ενισχύσει τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων για τις δαπάνες που έχουν δηλωθεί το 2018.

Αύξηση των δαπανών για  επενδύσεις R&D από τις επιχειρήσεις αναμένουν στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται τόσο στην στροφή που πραγματοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για  να ενισχύσουν την τεχνολογική και καινοτομική τους δραστηριότητα, κάτι που φαίνεται από τη συνεχή τόνωση των δαπανών για R&D τα τελευταία χρόνια  (αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2019 και ανήλθαν στα 1,73 δισ. ευρώ) όσο και στα επιπλέον κίνητρα που παράσχει η πολιτεία, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης επί των ακαθαρίστων εσόδων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από το 130% στο 200%.

Η έκπτωση αυτή, που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας ισχύει για επενδύσεις R&D που πραγματοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και εφεξής. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΕΤ, η σημαντική αύξηση του αφορολογήτου των συγκεκριμένων δαπανών, με βεβαιότητα θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις R&D. Άλλωστε επισημαίνουν, ότι  σε αυτό αποσκοπεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πέραν αυτού, ώθηση αναμένεται να δοθεί και από την επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης αυτών των δαπανών, που, πλέον, εκτός από τις υπηρεσίες της ΓΓΕΤ, μπορούν να βεβαιώνονται και από ιδιώτες κάτι το οποίο θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως και χωρίς τη συνδρομή του outsourcing, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κινητικότητα από τις υπηρεσίες της ΓΓΕΤ για την έκδοση βεβαιώσεων δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, ώστε οι επιχειρήσεις να λάβουν τις φορολογικές εκπτώσεις που δικαιούνται.

Ήδη έως αυτή τη στιγμή, για το φορολογικό έτος του 2018, με αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα έρευνας και τεχνολογίας Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα, έχουν  εκδοθεί 52  πιστοποιήσεις επί αντίστοιχων αιτημάτων επιχειρήσεων,  συνολικού προϋπολογισμού 79,9 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η έκδοση των βεβαιώσεων για το 2018, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος του 2020, αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς τα προηγούμενα έτη, η μέσος χρόνος βεβαίωσης, ξεπερνούσε τα τρία έτη από τη στιγμή υποβολής του αιτήματος.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων  που σχετίζονται με την εκτέλεση δραστηριοτήτων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και οι οποίες πλέον εκπίπτουν κατά 200% είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

  • Αποσβέσεις δαπανών αγοράς, κατασκευής ή επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης κτιρίων και κατά το σκέλος αυτών, μετά από επιμερισμό, που σχετίζεται αποκλειστικά με δραστηριότητες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
  • Αποσβέσεις δαπανών αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού και οργάνων εργαστηριακής υποδομής για το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς, όπως συσκευές, εργαλεία, επιστημονικά όργανα, διατάξεις και τα εξαρτήματά τους (εργαστηριακής ή ημιβιομηχανικής κλίμακας) καθώς και εγκαταστάσεις ημιβιομηχανικών (επιδεικτικών) δοκιμών. Στις δαπάνες της κατηγορίας αυτής μπορεί να περιλαμβάνονται τυχόν πρόσθετα κόστη μεταφοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού στη χρήση του.
  • Αποσβέσεις δαπανών αγοράς άυλων περιουσιακών στοιχείων, αποσβέσεις δαπανών αγοράς αδειών χρήσης εξειδικευμένων επιστημονικών «πακέτων»/προγραμμάτων Η/Υ τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της έρευνας. Δεν περιλαμβάνεται σύνηθες λογισμικό γενικής χρήσεως, μη εστιασμένο στις ιδιαίτερες υπολογιστικές ανάγκες του συγκεκριμένου έργου.
  • Οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες όπως ενοίκια ή λειτουργική μίσθωση, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομικά έξοδα κ.λπ., κατά το σκέλος αυτών, μετά από επιμερισμό, που σχετίζεται αποκλειστικά με δραστηριότητες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
  • Αμοιβές κάθε βαθμίδας προσωπικού (εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου), που απασχολείται στην εκτέλεση του έργου επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας κατά το διάστημα υλοποίησης αυτού και κατ’ αναλογία προς το χρόνο της απασχόλησής του, όπως εξειδικευμένοι επιστήμονες, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, τεχνικοί και βοηθητικό διοικητικό προσωπικό.
  • Δαπάνες για μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού για συνεργασία με εργαστήρια κ.λπ., για ανακοίνωση αποτελεσμάτων σχετικών με το ερευνητικό έργο που εκτελείται, εκτελέστηκε ή σχεδιάζεται να εκτελεστεί, συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, που έχουν άμεση σχέση με το εκτελούμενο έργο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
  • Δαπάνες για ευρύ φάσμα αναλώσιμων όπως χημικά και μικροβιολογικά αντιδραστήρια, μικροεξαρτήματα και όργανα μιας χρήσης ή περιορισμένου αριθμού χρήσεων. 
  • Δαπάνες για την αγορά διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: Euro2day.gr