250 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας στο επιχειρείν

Επιδοτήσεις για ποιοτικό εκσυγχρονισμό
12 Απριλίου, 2019
4 προϊόντα χρηματοδότησης μικρής επιχειρηματικότητας
12 Απριλίου, 2019
Δείτε τα όλα

250 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας στο επιχειρείν

12/04/2019

Δεύτερος κύκλος της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

Στην παρουσίαση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», που εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, προχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Ο δεύτερος κύκλος, με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και m δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.

Έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της στελέχωσης τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) καινοτόμων επιχειρήσεων και στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την 4n Βιομηχαvική Επανάσταση, όπως η Πληροφορική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Φωτοvική, τα Προηγμένα Υλικά, η Νανοτεχvολογία, η Βιοτεχνολογία και η Ρομποτική.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος έρχεται σε συνέχεια του πρώτου κύκλου, κατά τον οποίο, μέσα στο 2018, συμβασιοποιήθηκαν 388 εκατ. ευρώ για 606 ερευνητικά έργα και συνέργειες επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας.

«Νέο παραγωγικό πρότυπο»

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για την ανάπτυξη της χώρας, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης. Της Γνώσης, δηλαδή, και της Καινοτομίας που απορρέουν από την επιστημονική έρευνα και ενσωματώνονται στην παραγωγική διαδικασία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία των τεχνολογικών πάρκων νέου τύπου που σχεδιάζονται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη στήριξη παραγωγικών νεοφυών επιχειρήσεων. Οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για εξειδικευμένους νέους επιστήμονες σε ελκυστικά περιβάλλοντα εργασίας. Επιπλέον, η έμφαση που δίνεται στις τεχνολογίες της 4nς Βιομηχανικής Επανάστασης θα αναδείξει το ερευνητικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα που δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό και θα διαμορφώσει τον ρόλο της Ελλάδας στο περιβάλλον, που αναδύεται.

«Ποιοτική Αλλαγή»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, επιχειρείται μια συνολική ποιοτική αλλαγή από ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος, σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που ενισχύει την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής έντασης και αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Όπως σημείωσε, στο τρέχον ΕΣΠΑ η συνολική δημόσια δαπάνη για την έρευνα και την καινοτομία και την υλοποίηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τη συνεργασία των δύο υπουργείων επιτεύχθηκε, εν μέσω κρίσης, να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη, φθάνοντας στο 1,14 % του ΑΕΠ για το 2017, ενώ, πέρα από την αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αυξήθηκαν και οι δαπάνες χρηματοδότησης εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της μεταμvημοvιακής εποχής.

Αναπτυξιακό Εργαλείο»

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριαvίδου σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ -Καινοτομώ» αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα. Μεγάλη σημασία έχουν ειδικά τα συνεργατικά έργα μεταξύ δημόσιων ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.

Όπως η ίδια εξήγησε, ειδικά ο δεύτερος κύκλος της δράσης, στον σχεδιασμό του οποίου ελήφθησαν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα του επιτυχημένου πρώτου κύκλου, ακολουθεί την επικαιροποίηση της έξυπνης εξειδίκευσης που έκανε η ΓΓΕΤ βάσει της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης και περιλαμβάνει σοβαρές καινοτομίες που αφορούν τη μεγαλύτερη ορατότητα των τεχνολογιών της λεγόμενης 4nς Βιομηχανικής Επανάστασης, της κυκλικής οικονομίας κ.ο.κ.

Πηγή: Ναυτεμπορική