Τράπεζες: Στήριξη σε βιώσιμους και συνεπείς με νέα δάνεια – Πλειστηριασμοί για κακοπληρωτές

Σχέδιο για γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου
30 Απριλίου, 2020
8 ερωτήσεις- απαντήσεις για την ΠΝΠ αντιμετώπισης του κορωνοϊού
8 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Στήριξη σε βιώσιμους και συνεπείς με νέα δάνεια – Πλειστηριασμοί για κακοπληρωτές

30/04/2020

Οι τράπεζες θα στηρίξουν την Οικονομία με ρευστότητα στην κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Ωστόσο, και οι δύο αυτές κινήσεις θα γίνουν κατά τρόπο που να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται και όχι όσοι ήταν μη βιώσιμοι και προ κρίσης και βλέπουν σήμερα την ευκαιρία, στο helicopter money που πέφτει στην Οικονομία για την κρίση του κορονοϊού, την ευκαιρία να διαγράψουν τα δάνειά τους.

Αυτός θα είναι ο προσανατολισμός των τραπεζών στη συγκυρία που διαμορφώνεται, η οποία απαιτεί μεγάλη στήριξη σε βιώσιμες και οριακά βιώσιμες επιχειρήσεις – και δη στον τομέα του τουρισμού – και θέλει, παράλληλα, ενόψει του νέου πτωχευτικού δικαίου, το ζήτημα της πτώχευσης, των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Tsomokos Digital για τα Κόκκινα Δάνεια και τη Νέα Πραγματικότητα. Στη συζήτηση μετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Intrum Hellas, Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος, FPS, Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Πάνος Παλαιολόγος, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Hotel Brain και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Επιχειρώντας μία πρόβλεψη για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, ο κ. Καλαντώνης έκανε λόγο για αύξηση των υφιστάμενων κατά 10% – 15%, δηλαδή κατά 7 – 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ¾ θα προέλθουν από ρυθμισμένα δάνεια που θα ξανακοκκινήσουν και το υπόλοιπο ¼ από αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων που σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά.

Δάνεια σε βιώσιμους, ιδιαίτερη στήριξη στον τουρισμό

Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Καλαντώνης έκανε λόγο για δυνητικά 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάνε στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις ήταν και πριν βιώσιμες και είχαν προοπτική. “Πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε να στηρίξουμε και αυτοί δεν πρέπει να είναι όσοι δεν ήταν, και προ κορονοϊού, βιώσιμοι”, είπε, βρίσκοντας σύμφωνο όχι μόνο τον έτερο τραπεζίτη, κ. Γεωργακόπουλο, αλλά και τους δύο εκπροσώπους του πάνελ από τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι οι τράπεζες θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τόσο το πού θα διοχετευθεί η ρευστότητα (σε καλές και βιώσιμες επιχειρήσεις), όσο και τη χρήση των νέων κεφαλαίων, καθώς αυτό που προέχει είναι η συντήρηση της απασχόλησης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στήριξη που θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ανάχωμα σε οπορτουνιστικές απόπειρες εξαγορών, χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι θα εμποδιστούν νέες επενδύσεις.

Στο ίδιο θέμα της στήριξης του τουριστικού κλάδου, ο κ. Καλαντώνης συμπλήρωσε ότι ξενοδοχεία και τουρισμός αποτελούν στρατηγικό κλάδο και οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν δάνεια 600 – 700 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους ενήμερους και δυνατούς “παίκτες”να βγουν αλώβητοι από την κρίση. “Θα εξετάσουμε ξεχωριστά και την κάθε περίπτωση οριακά ενήμερων δανειοληπτών, είτε μεταθέτοντας τις δόσεις τους είτε με νέα δάνεια. Ωστόσο, για τους μη βιώσιμους οι λύσεις ήταν περιορισμένες και θα είναι, φοβάμαι, και στο μέλλον¨, είπε.

Τον φόβο αφελληνισμού του τουριστικού κλάδου στην παρούσα κρίση εξέφρασε ο κ. Παλαιολόγος, λόγω του κατακερματισμού του κλάδου που περιορίζει τη διαπραγματευτική του δύναμη και των τρομακτικών ενισχύσεων που δίνουν κυβερνήσεις βορειοευρωπαϊκών χωρών σε δικές τους τουριστικές εταιρείες. “Όλος ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δόθηκε ως στήριξη άνευ όρων σε μία και μόνη εταιρεία από κυβέρνηση βόρειας ευρωπαϊκής χώρας”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στις πωλήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού.

Ο κ. Παλαιολόγος έκανε λόγο για μία χαμένη χρονιά στον τουρισμό, είπε ότι τα κόστη αδράνειας θα πρέπει να επιβαρύνουν τους tour operators και δήλωσε ότι ο τουρισμός παραμένει με τρομερή αναπτυξιακή δυνατότητα και θα οδηγήσει ξανά το τρένο για την ανάπτυξη της Οικονομίας. 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την κρίση του κορονοϊού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη συνεργασίας με ισότιμους όρους με τις τράπεζες (ζήτησε και οι τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις και να κάνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για την παροχή δανείων), τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν τη χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κλείσιμό τους για ενάμιση – δύο μήνες έχει φέρει τρομερά προβλήματα και η επανεκκίνηση της Οικονομίας θα είναι προβληματική. Από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι 400.000 αφορούν αυτοαπασχολούμενους και οι 150.000 – 200.000 απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους”, είπε, εκτιμώντας ότι οι τζίροι θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά και χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση (μείωση προκαταβολών, μείωση φόρων και μεταφορά όλων των υποχρεώσεων στο τέλος του έτους). Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν κλάδοι (π.χ. ψυχαγωγία, θεάματα, εστίαση κ.ά.) που δεν θα ανοίξουν καθόλου, αφού αν παρουσιαστεί ένα κρούσμα κορονοϊού, θα αναγκαστούν να κλείσουν για 15 ημέρες. “Το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει καθόλου. Ζητάμε από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη, χορηγώντας δάνεια με ελαστικότερα κριτήρια. Είναι αυταπάτη να θεωρούμε ότι δεν θα ανέβουν τα κόκκινα δάνεια. Η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια. Ειδικά ο τουρισμός επηρεάζει το 25% – 30% των εσόδων και της απασχόλησης για τη χώρα. Η κυβέρνηση να σκεφτεί πώς θα κάνει πρόληψη και όχι θεραπεία”, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, συγκρίνοντας τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3% – 4% του ΑΕΠ, με τα αντίστοιχα μέτρα στην Ευρώπη (12% έως 30% του ΑΕΠ των χωρών).

Νέος πτωχευτικός νόμος και προστασία α΄ κατοικίας


Με τη συζήτηση να πηγαίνει και στο θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, Φ. Κουρμούσης είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τον νέο νόμο που θα είναι έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι, για να εφαρμοστεί από το νέο έτος, και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε διαφορετική βάση και προσανατολισμένο στις συνθήκες του κορονοϊού.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί ο πτωχευτικός νόμος από την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τη δεύτερη να υπάρχει κοινωνική πολιτική που θα βοηθάει τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να μπλοκάρονται οι διαδικασίες ανακτήσεων οφειλών. Για την παροχή βοήθειας στους δανειολήπτες, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε το ενδεχόμενο σύστασης κρατικού φορέα, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντάς τους δυνατότητα στέγασης και επαναγοράς του ακινήτου, καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης για επιδότηση του ενοικίου. “Υπάρχει πλέγμα μέτρων που ετοιμάζει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε όλοι ότι, κατ΄ εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, θα υπάρξουν νέα δεδομένα από το νέο έτος. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα βοηθήσει έμπρακτα τους δανειολήπτες”, δήλωσε.

Οι δύο εκπρόσωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων συμφώνησαν με την ανάγκη ενός νέου πτωχευτικού δικαίου που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των επιχειρήσεων και των χιλιάδων νεκρών ΑΦΜ, ώστε να δίνονται δυνατότητες στον πτωχεύσαντα επιχειρηματία να ξαναμπαίνει καθαρός στην οικονομική δραστηριότητα και όχι να λειτουργεί σε πλαίσιο παραοικονομίας.

Από την πλευράς τους, οι τραπεζίτες τόνισαν ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος πρέπει να αποφύγει “παράθυρα” για κωλυσιεργίες και επανάληψη των φαινομένων κατάχρησης του νόμου Κατσέλη. Όπως είπαν, πρέπει να προβλέπεται και προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά αυτό είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής και ανεξάρτητο από την εκτέλεση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

“Η πρώτη κατοικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κανείς δεν θέλει πλειστηριασμούς. Όμως, πουθενά σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναστολή ή απαγόρευση πλειστηριασμών. Προστατεύεται το δικαίωμα στη στέγαση και όχι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Ίσως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος αυτή η εβδομάδα για να δούμε το θέμα των πλειστηριασμών. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε άλλες δυνατότητες όπως η βραχυχρόνια προστασία οφειλετών από πιθανή έξωση ή η επιδότηση ενοικίου για όσους αδύναμους έχουν χάσει την κύρια κατοικία τους”, είπαν οι τραπεζίτες. Όπως τόνισαν, οι πλειστηριασμοί έχουν καταργηθεί πρακτικά τα τελευταία χρόνια. Πριν την κρίση του 2008 γίνονταν ετησίως 60.000 πλειστηριασμοί, με τα επίπεδα δείκτη NPLsστο 5%. Μέσα στην κρίση (2010 – 2016) δεν έγιναν καθόλου πλειστηριασμοί και ξεκίνησαν ξανά δειλά – δειλά μετά, φτάνοντας πέρυσι στο αποκορύφωμά τους (περίπου 20.000 οι πλειστηριασμοί του 2019). 

Πηγή: Capital.gr