Τέλος χρόνου για τις παρατάσεις των δόσεων στα Ταμεία

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Στο 30% η έκπτωση φόρου από τα μειωμένα ενοίκια
29 Μαΐου, 2020
Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές σε Εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες
29 Μαΐου, 2020
Δείτε τα όλα

Τέλος χρόνου για τις παρατάσεις των δόσεων στα Ταμεία

29/05/2020

Αντίστροφη μέτρηση έξι ημερών “τρέχει” από σήμερα για το “ξεπάγωμα” των πληρωμών των ενεργών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία. 

Έτσι οι δόσεις του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου. 

Ο λόγος για τις δόσεις μόνο των ενεργών, κατά τον μήνα Μάρτιο, ρυθμίσεων, δηλαδή των ρυθμίσεων τους όρους των οποίων τηρούσαν οι οφειλέτες μέχρι και την θέσπιση της τρίμηνης παράτασης από πλευράς κυβέρνησης.

Η παράταση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τους πληττόμενους εργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες-αυταπασχολούμενους οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε οποιαδήποτε ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών, πχ των 120 δόσεων, των 12 δόσεων κλπ.

Η τρίμηνη παράταση αφορά κατ΄επέκταση και τις δόσεις μετά το Μάρτιο. Έτσι οι δόσεις του Απριλίου πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιουλίου, οι δόσεις του Μαΐου πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Αυγούστου, οι δόσεις Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλπ.

Για να μείνει, όμως, ενεργή μία ρύθμιση, θα πρέπει κάθε οφειλέτης να πληρώνει από τον επόμενο μήνα εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, καθώς παύει να ισχύει το μέτρο της παράτασης, το οποίο ισχύει για το διάστημα  Φεβρουαρίου-Απριλίου. Έτσι, για να συνεχίσει να ισχύει μία ρύθμιση τον ερχόμενο μήνα, θα πρέπει ο υπόχρεος να πληρώσει όχι μόνο έως τέλη Ιουνίου τη δόση του Μαρτίου αλλά και τις τρέχουσες εισφορές του Μαΐου . 

Αυτό ισχύει για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν κατά τον τρέχοντα μήνα αλλά και για τις πληττόμενες που δεν έκλεισαν ποτέ. Έως τέλη Ιουνίου πρέπει να καταβληθούν οι εργοδοτικές εισφορές και ως αρχές Ιουλίου οι εισφορές των επαγγελματιών.

Παράλληλα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, “ξεπαγώνει” και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών  του διαστήματος Φεβρουαρίου –Απριλίου σε ο,τι αφορά τους πληττόμενους επιχειρηματίες. 

Έως τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν οι εργοδοτικές εισφορές του Φεβρουαρίου, έως τέλη Οκτωβρίου οι εργοδοτικές εισφορές του Μαρτίου και έως τέλη Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές Απριλίου. Φυσικά, παράλληλα, πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα, οι τρέχουσες εισφορές (σ.σ Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου κλπ).

Επίσης, σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις  (Σεπτέμβρης –Δεκέμβρης) πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για το Φεβρουάριο –Μάρτιο και σε άλλες 4 ισόποσες δόσεις (Οκτώβρης 2020-Γενάρης 2021) οι εισφορές Απριλίου. Παράλληλα, με τις δόσεις αυτές, πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα τρέχουσες εισφορές  (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου κλπ).

Οι παραπάνω προθεσμίες  αφορούν μόνο όσους επαγγελματίες  δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα (και μάλιστα με έκπτωση 25%, όσοι το επιθυμούσαν) τις εισφορές του προηγούμενο 3μηνου.   

Ωστόσο, όλο το παραπάνω φορτωμένο “πακέτο” καταβολής εισφορών οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω της κορονο-κρίσης, θα μπορούσε να “ελαφρυνθεί” σε περίπτωση που μειωθούν οι τρέχουσες εργοδοτικές εισφορές προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: Capital.gr