Μέτρα στήριξης και τράπεζες εν μέσω πανδημίας

Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής τρεχουσών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020
27 Μαρτίου, 2020
Κοροναϊός : Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα στις ανέπαφες συναλλαγές
27 Μαρτίου, 2020
Δείτε τα όλα

Μέτρα στήριξης και τράπεζες εν μέσω πανδημίας

20/03/2020

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας (https://www.boxmind.gr/τι-ισχύει-για-επιχειρήσεις-και-εργαζό/), παραθέτουμε τις νέες εξελίξεις και μέτρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού:

Πριν προλάβει η Ελλάδα να βγει από την παγκόσμια οικονομική Κρίση και τα αλλεπάλληλα μνημόνια, μία νέα παγκόσμια κρίση έρχεται να πλήξει την οικονομία: Απρόβλεπτη, πρωτόγνωρη, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν ακόμη οι συνέπειες. Ακούγονται διάφορες απόψεις για το ποσοστό της ύφεσης που καλείται να καλύψουν οι οικονομίες, μετά την Κρίση, με τις πιο δυσοίωνες να κάνουν λόγο για μείωση μέχρι και 18% στις χώρες της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις και η ηγεσία της ευρωζώνης καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν τις οικονομίες και οι εξαγγελίες πακέτων μέτρων και ποσών διαδέχονται η μία την άλλη. Αν είναι επαρκή τα μέτρα και οι παρεμβάσεις αναμένεται να φανεί μετά το τέλος αυτής της Κρίσης. Και η χώρα μας, με τη σειρά της, έχει εφαρμόσει, αλλά και εξαγγείλει πακέτα μέτρων, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι τράπεζες. Είναι όμως τα μέτρα επαρκή; Αφορούν σε όλους του εμπλεκόμενους και τους πληγέντες;

Αναλυτικότερα τι ισχύει, μέχρι στιγμής:

Για τα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ)

  1. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (για εργαζομένους σε επιχειρήσεις με επιλεγμένους ΚΑΔ που πλήττονται και έχει ανασταλεί η σύμβασή τους)
  2. Άδεια ειδικού σκοπού (Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά, είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο), φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Το δικαίωμα ισχύει και για τους δύο εργαζόμενους γονείς, εφόσον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.)
  3. Η προθεσμία καταβολής στην εφορία δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών, παρατείνεται έως 31/08/2020 (ισχύει και σε φυσικά πρόσωπα εκμισθωτές ακινήτων στα οποία θα μειωθεί το ενοίκιο κατά 40%).

Αν καταβάλλουν το φόρο την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα έχουν έκπτωση φόρου 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών. (για εργαζομένους σε επιχειρήσεις με επιλεγμένους ΚΑΔ που πλήττονται και έχει ανασταλεί η σύμβασή τους – αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος)

Για τις επιχειρήσεις (που πλήττονται βάσει ΚΑΔ)

  1. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (ατομικές επιχειρήσεις, επιλεγμένοι ΚΑΔ)
  2. Επίδομα 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες)
  3. Ρητή απαγόρευση απολύσεων (για την ένταξη στα μέτρα διευκόλυνσης)
  4. Η προθεσμία καταβολής στην εφορία δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται έως 31/08/2020.
  5. Η προθεσμία καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται για τρεις μήνες.
  6. Αν καταβάλλουν το φόρο την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα έχουν έκπτωση φόρου 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών. Η έκπτωση δεν ισχύει για το ΦΠΑ. Η έκπτωση ισχύει και για τα ασφαλιστικά ταμεία (αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος).
  7. Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
  8. Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
  9. Η προθεσμία καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις
  10. Συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
  11. Συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

 

  • Τράπεζες:

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα μέτρα για την παγκόσμια κρίση αποτελούν οι τράπεζες. Και αυτό γιατί, ενώ το Δημόσιο δεσμεύεται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με ΚΥΑ και δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ, οι τράπεζες αρκούνται σε κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές και εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις αφορούν και σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Προτεραιότητα δίνεται για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των αντίστοιχων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και τα οποία θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων των ενήμερων δανείων για διάστημα τριών μηνών.

Οι τράπεζες υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων

Ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Ωστόσο τα δύσκολα για τους δανειολήπτες μόλις ξεκινούν, καθώς όπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «οι ανακοινωθείσες ρυθμίσεις θα δίνονται κατόπιν αξιολόγησης κάθε υπόθεσης ξεχωριστά και στην βάση των επιπτώσεων από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε κομβικούς τομείς όπως στη ρευστότητα και στο διαθέσιμο εισόδημα του κάθε πελάτη».

Προσοχή: Όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα ενήμερα δάνεια!

Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ότι η κάθε τράπεζα, λόγω της ιδιαιτερότητας του πελατολογίου της, αναμένεται να υιοθετήσει και διαφορετική πολιτική ρυθμίσεων αναλογικά με το μέγεθος της επιχείρησης.

Αναφορικά με τα δάνεια ιδιωτών, στεγαστικά και καταναλωτικά, από τις τράπεζες επισημαίνουν ότι δεν μπορεί ακόμη να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις ανάγκες που υπάρχουν για ρυθμίσεις και διευκολύνσεις. Και για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει ότι και για τις επιχειρήσεις. Θα εξετάζεται από τις τράπεζες η κάθε περίπτωση – αίτημα ξεχωριστά και εφ’ όσον διαπιστώνεται ανάγκη παροχής ρύθμισης θα προσφέρεται από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα. Ειδικότερα θα συνεκτιμώνται τα εισοδήματα του κάθε δανειολήπτη, τυχόν επιδόματα που θα λάβει, η περιουσιακή του κατάσταση και οι εξασφαλίσεις που έχει παράσχει στην τράπεζα.

 

  • Μεταχρονολογημένες επιταγές:

Αναφορικά με τις επιταγές ανακοινώθηκε η μεταφορά όσων λήγουν τέλος Μαρτίου για τις 31 Μαΐου, με τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.

Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Οι τράπεζες, πάντως, από την πλευρά τους δηλώνουν ακόμη άγνοια για τη ρύθμιση αυτή.

 

  • ΕΣΠΑ:

Κι ενώ πολλές επιχειρήσεις περιμένουν τη στήριξη ρευστότητας μέσω των δράσεων ΕΣΠΑ για τις επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει, οι ρυθμοί παραμένουν αργοί. Παρά τη μείωση των δικαιολογητικών που ανακοινώθηκε, η διαδικασία εκταμίευσης της επιχορήγησης παραμένει ένας γραφειοκρατικός «Γολγοθάς».

Παράλληλα, για δράσεις που έκλεισαν εδώ και μήνες, οι αξιολογήσεις δεν έχουν τελειώσει, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξή τους.

Η μόνη «βοήθεια» που ανακοινώθηκε είναι η αναστολή των δεσμευτικών ημερομηνιών και για τις δώδεκα δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ολοκληρώσουν το επενδυτικό στους σχέδιο λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να το πραγματοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι πολλά, αλλά σε ορισμένους τομείς είναι αόριστα και ασαφή. Καθώς αναμένεται η κρίση αυτής της πανδημίας να διαρκέσει πολλούς μήνες, ίσως να αποδειχτούν ότι δεν είναι επαρκή. Απαιτούνται συλλογικά μέτρα σε επίπεδο ευρωζώνης, ώστε να διαφυλαχθεί η οικονομία της Ευρώπης, αλλά και κάθε χώρας ξεχωριστά, ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης που θα παρασύρει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τις ίδιες τις επιμέρους οικονομίες.